Erdő Péter: ne vesszenek el a hitoktatás lehetőségei!

 Figyelemmel kíséri az egyház a hittanoktatás jogi szabályozásakor, hogy legalább azok a lehetőségek, amelyek eddig megvoltak, ne vesszenek el – mondta Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a testület téli rendes ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Erdő Péter a kormányzattal folytatott egyeztetésről szólva azt mondta: „bizonyos szinten párbeszédben vagyunk” a köznevelési törvényt illetően, „néha kapunk is véleményezésre (…) szöveget, azonban olyan is van, hogy magunknak kell jelentkeznünk a hozzászólásunkkal”. Kitért arra is, hogy a katolikus egyházat foglalkoztatja, miként alakulnak a hittanoktatás szervezeti keretei, illetve tartalma.
Az új köznevelési törvényjavaslattal kapcsolatban megjegyezte: gyakran nagyon hirtelen és jelentős változások érzékelhetők az elképzelésekben, „ezzel is különleges munka lenne lépést tartani”.
A szakképzést folytató katolikus intézményekkel kapcsolatban kiemelte: „nagyon nagy baj lenne, ha ezek finanszírozás nélkül maradnának”. Beszélt arról, hogy korábban „voltak az iskolák méretével kapcsolatos aggályok” is, mert felvetődött, hogy általános iskolát csak két párhuzamos osztállyal lehetne fenntartani. Bizonyos országrészekben azonban szinte egyetlen katolikus iskola sem lenne képes ezt a feltételt biztosítani – mutatott rá, hozzátéve, úgy tudja, hogy a legutóbbi változatban ez már nincs is benne.
Emlékeztetett arra, hogy az egyházak vallási műsoraik felügyeletére referenst bíznak meg, aki a műsorkészítők, szerkesztők, illetve a műsorok témájának megválasztásában és a műsorok adásba kerülése előtti ellenőrzésében vesznek részt. Fontosnak nevezte a műsorokkal kapcsolatban, hogy „legalább azok az időkeretek és azok a jogosítványok, amelyekkel jelenleg rendelkezünk, fennmaradjanak”.
Mohos Gábor, az MKPK titkára ezzel összefüggésben megjegyezte: a püspöki konferencia ülésén Radetzky András, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese beszámolt arról, hogy a törvény adta lehetőségekkel élve további URH-frekvenciákat pályáznak meg.
A püspöki testület titkára szólt arról is, hogy az Egri Főegyházmegye által fenntartott Szent István Rádió hétfőn új frekvencián kezdett sugározni, a tokaji 101,8 megaherzes ultrarövidhullámon naponta négy órában, saját szerkesztésű műsorokkal jelentkezik.
Megemlítette, hogy a püspökök áttekintették a gazdasági helyzet miatt bajba jutott családoknak nyújtandó segítség lehetőségét, és ezzel kapcsolatban beszámoltak a sok helyi kezdeményezésről az egyházmegyékben, plébániákon, közösségekben, valamint a karitászszervezetekben.
Ezek közé tartozik a Katolikus Karitász Ajándék szeretetből – Segítsen, hogy segíthessünk! elnevezésű akciója, amellyel a szociális, egészségügyi vagy egyéb ok miatt nehéz körülmények között élőkön segítenek. Egyebek között gyógyszertámogatással, élelmiszer- és egyéb vásárlási utalvánnyal igyekeznek segíteni – hangsúlyozta.
Beszélt arról is, hogy a konferencia levélben fordult az Apostoli Szentszékhez Brenner János vértanú pap boldoggá avatási ügyének előmozdításáért.