Bóvlivá minősítette Magyarországot a Moody’s Rogán: Nem indokolt a Moody’s lépése

Mint Rogán Antal rámutatott: a magyar fizetési mérleg pozitív. A bizottsági elnök minderről annak kapcsán beszélt, hogy megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody’s Investors Service. A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi „Baa3”-ról egy fokozattal „Ba1”-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Rogán Antal a TV2 Mokka című műsorában

 

A fideszes politikus elmondta: ugyanakkor a Moody’s helyesen állapította meg, hogy van egy súlyos örökség, mind az államnál, mind a családoknál óriási devizaadósság halmozódott fel, de az elmúlt másfél évben a kormány mindent megtett, hogy ennek a kockázatát mérsékelje.

Az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának fideszes elnöke kifejtette: a magyar államháztartási hiány nem vethető össze például a portugállal, vagy a görögországival, ahol 7-9 százalékos államháztartási hiányt kell csökkenteni, míg Magyarországon a hiány 3 százalék.

A három nemzetközi hitelminősítő közül csak a Moody’s lépte meg a leminősítést, a Standard and Poor’s jelezte, megvárja, hogy a magyar kormány milyen megállapodást köt az IMF-fel, és hasonló jelzést küldött a Fitch is – mondta Rogán Antal. „Azt érezzük, hogy hetek óta egy koncentrált és erős támadássorozat folyik a forint ellen, s úgy gondolom, hogy a Moody’s lépése, amit nem tartok indokoltnak, ebbe a körbe tartozik” – fogalmazott Rogán Antal.