Megtartják a választásokat nem mond le az egyiptomi katonai vezetés

Egyiptom katonai vezetői megerősítették , hogy az elmúlt napok egyre terjedő zavargásai ellenére az eredeti menetrend szerint tartják meg a parlamenti választásokat. A hadsereg egyúttal elutasította a tüntetőknek azt a követelését, hogy azonnal mondjon le a hatalomról. A döntést azzal indokolták, hogy ez a nép bizalmának elárulásával érne fel, mert az érvelés szerint a hadsereg a tömegek követelésére vette át a hatalmat a megbuktatott Hoszni Mubarak elnöktől.
„Engedelmükkel, csak annyit mondok, hogy a választások nem szenvednek halasztást” – mondta Mamdúh Sahín vezérőrnagy, a kormányzó katonai tanács tagja. „A választásokat időben megtartjuk, annak mindhárom szakaszát az eredeti menetrend szerint” – tette hozzá.
A sajtótájékoztatón utaltak arra, hogy a Mohamed Huszein Tantávi marsall által vezetett katonai tanács nem szándékozik további engedményeket tenni a kairói Tahrír tér körül múlt péntek óta tiltakozó több tízezer tüntetőnek.
Csütörtökön, még a sajtóértekezlet előtt a rendőrség és a tüntetők muszlim vallási vezetők közvetítésével fegyverszünetet kötöttek, hogy véget vessenek az öt napja tartó heves utcai összecsapásoknak, amelyekben már majdnem negyvenen haltak meg.
A tanács egy másik tagja, Muhtar el-Mallah vezérőrnagy hozzátette, hogy az egyiptomiaknak inkább a választásokra kellene „koncentrálniuk” és nem az utcai tüntetésekre.
A hadsereg vezetőinek lemondását követelő tüntetések súlyos erőszakba torkolltak, miután a tiltakozókkal összecsapó rendőrség könnygáz bevetésével igyekezett megtisztítani a február óta a forradalom jelképévé vált Tahrír teret.
Mindez csak tovább súlyosbította az arab ország gazdasági és biztonsági gondjait, és kétséget ébresztett azzal kapcsolatban, hogy az ország ideiglenes vezetői képesek lesznek-e lebonyolítani a Mubarak-rezsim megbuktatását követő első parlamenti választásokat. A hétfőtől kezdődő szavazást a tervek szerint három lépcsőben bonyolítanák le.