Lázár: „Biztonsági védőhálóról van szó”

A kormány szeretné az elmúlt másfél évhez hasonlóan a piacról finanszírozni az országot a bankok és a multinacionális vállalatok bevonásával a közteherviselésbe, ezért „nem számolunk hitelmegállapodással, vagy olyan pénzügyi lehetőséggel, hogy lehívjunk pénzeket; egy biztonsági védőhálóról van szó” – nyilatkozta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő új típusú együttműködéssel kapcsolatban hétfőn az m1 Az Este című műsorában.

A  közoktatási törvénnyel kapcsolatban a kormánypárti frakcióvezető úgy fogalmazott: senkinek nem közömbös az oktatás, ezért a Fidesz arra törekszik, hogy a lehető legjobb törvény szülessen meg, „ehhez a jelenlegi tervezeten még lehet csiszolni”. Lázár János vasárnap nyújtotta be az Országgyűlésnek az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló törvényjavaslatot, amelyben kimondanák, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető.

Lázár János az m1 Az este című műsorában

 

A Fidesz frakcióvezetője szerint ezzel kapcsolatban ki kell mondani, hogy a kommunizmus 1956 után is egy bűnös rendszer volt, meg kell nevezni a bűnösöket és a felelősöket, meg kell követni az áldozatokat és ezután tovább kell lépni.

Az MSZP-vel kapcsolatban leszögezte: „tisztázni kellene, hogy az MSZP Kádár János oldalán, vagy az általa kivégeztetett Nagy Imre oldalán áll?” Szerinte az MSZP egyetlen megnyilvánulása sem hiteles ennek az alapvető kérdésnek a tisztázása nélkül. Lázár János szerint világos különbséget kell tenni 1990. május 2. – az első szabadon választott Országgyűlés megalakulása – előtti és utáni időszak között: aki demokráciában gondolkodik, az „nem fogadhatja el a kádári diktatúrát”.

Az MSZP-nek kell kimondania, hogy melyik oldalon áll, ezzel a kérdéssel képesnek kell szembenéznie. Mesterházy Attilának ezt a felelősséget vállalnia kell: „nem őszinte az az elejtett virágszál, amit Nagy Imre szobránál letesz, miközben a Kádár-rendszerrel kapcsolatban nincs véleménye” – fogalmazott Lázár János. Szerinte a rendszerváltás utáni átmenet azért nem volt sikeres, mert „1990-ben nem volt elég bátorsága a magyar társadalomnak ahhoz, hogy megnevezze a felelősöket és számon kérje őket”.