Az Unióba szeretne költözni?

A jó tanácsok mindössze néhány kattintásnyira vannak. Cecilia Malmström belügyekért felelős uniós biztos a mai napon megnyitotta az uniós bevándorlási portált, amely információval látja el az EU-ba költözni kívánó harmadik országbeli állampolgárokat.

A honlap – ec.europa.eu/immigration  – azoknak a migránsoknak is tanácsot nyújt, akik már az Unióban tartózkodnak, de másik tagállamba kívánnak költözni. Az oldal a különböző migrációs céloknak megfelelő kategóriákba rendezett konkrét információkat nyújt mind a 27 uniós tagállam bevándorlási eljárásait illetően.

Malmström biztos a következőket nyilatkozta: „Sokan vannak, akik az Európai Unióba szeretnének költözni, de nem ismerik a lehetőségeket és nem tudják, hogyan folyamodjanak tartózkodási engedélyért, vagy milyen veszélyeket hordoz magában az illegális migráció. Az Unióban élő migránsok pedig gyakran nincsenek tisztában jogaikkal. Megbízható és könnyen hozzáférhető tájékoztatást kell nyújtanunk ezekről az olykor bonyolult eljárásokról.”

Az uniós bevándorlási portál elsődleges információs forrásként kíván szolgálni az uniós és tagállami bevándorlási eljárásokról és politikákról gyakorlati tájékoztatást keresők számára. A munkavállalók, a kutatók, a diákok és az unióbeli családjukkal élni kívánók is igényre szabott információt találhatnak a célba vett tagállamról. A portálon található linkeken keresztül pedig közvetlenül eljuthatnak a bevándorlással foglalkozó nemzeti hatóságokhoz. A honlap egyértelmű információval látja el a felhasználókat jogaikról és arról is, hogy az Unióba való beutazáshoz kell-e vízumot kérelmezniük.

Az uniós bevándorlási portál felvilágosítást ad az Unióba való legális beutazásról, valamint kitér az illegális migráció – többek között az emberkereskedelem és az embercsempészet – veszélyeire. A migránsok és a potenciális migránsok ugyanitt kormányzati és nem kormányzati szervezetek átfogó kapcsolattartói címtárát is megtalálhatják. A honlapon kínált részletes információknak a migránsokat segítő szervezetek, a bevándorlási hivatalok, a foglalkoztatási szolgálatok és a kutatók is hasznát vehetik.

Az uniós bevándorlási portál angol és francia nyelven érhető el a ec.europa.eu/immigration/ honlapon.

A honlap arab és spanyol nyelvű változatának kidolgozása, valamint a különböző technikai platformokon keresztüli hozzáférést megkönnyítő továbbfejlesztése folyamatban van.

Az uniós bevándorlási portál a Bizottság által folytatott széles körű konzultációs folyamat eredményeként jött létre. A Belgiumban, a Cseh Köztársaságban, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és Maliban végzett konzultációkban a származási, tranzit- és célországok bevándorlókat támogató szervezetei, szakszervezetei, munkáltatói szövetségei és vallási csoportjai is részt vettek.

Az EU-ban 20,1 millióan harmadik országok állampolgárai, ami a teljes uniós népesség mintegy 4%-ának felel meg.
2010-ben az EU-tagállamok és a schengeni együttműködésben résztvevő országok együttesen több mint 11 millió vízumot adtak ki.
Becslések szerint az Unióba irányuló vagy azon belüli emberkereskedelemnek évente több százezer áldozata van.
Forrás: Európai Bizottság – Sajtóközlemény

BreuerPress info