Szorosabb együttműködés a Bizottság és a Nemzetközi Migrációs Szervezet között

Szorosabb együttműködés a Bizottság és a Nemzetközi Migrációs Szervezet között Az Európai Bizottság és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) megállapodást kötött a migráció és a mobilitás terén folytatott együttműködés fokozásáról.

Cecilia Malmström belügyekért felelős biztos, Andris Piebalgs fejlesztési biztos és William L. Swing, az IOM főigazgatója keretmegállapodást írtak alá, amely az EU és az IOM közötti szerződéses tárgyalások egyszerűsített és ésszerűsített eljárása révén egyszerűbb és hatékonyabb együttműködési módszereket tesz lehetővé. A keretmegállapodás az IOM által kezelt és az Európai Unió által (társ)finanszírozott valamennyi intézkedésre, programra, illetve projektre kiterjed.

Az ünnepélyes aláírás alkalmával Malmström biztos a következőket mondta: „Az Európai Unió az IOM-et kulcsfontosságú partnereként tartja számon. Az EU és az IOM napi munkakapcsolatban áll olyan projektekben, amelyek többek között a jogszerű migráció, az illegális migráció és a fejlesztés területén fokozzák a nemzetközi együttműködést. Az új megállapodás még inkább elősegíti a két szervezet közötti folyamatos együttműködést, elhárítja a bürokratikus akadályokat és jóval hatékonyabbá teszi közös munkánkat.”

Piebalgs biztos hozzátette: „A migráció ugyanakkor hatással van a fejlődő országokra is. A migránsok száma világszerte meghaladja a 200 milliót, ezért az Európai Unió kötelességének érzi az őket érintő problémák kezelését és segíteni kívánja a migrációs kihívásokkal küszködő országokat. Az új megállapodás fellendíti az IOM-mel folytatott együttműködésünket, így segítségünk még hatékonyabban eljuthat az arra rászoruló migránsokhoz.”

„Jelentős mérföldkőhöz érkeztünk a mai napon” nyilatkozta William L. Swing, az IOM főigazgatója. „A keretmegállapodás a folyamatosan fejlődő együttműködésünk gyümölcseként jöhetett létre. Örömmel nézünk a megállapodás adta új lehetőségek elé.”

Az Európai Bizottság kidolgozott egy, a nemzetközi szervezetekkel fennálló szerződéses viszonyaira alkalmazandó általános megállapodásmintát (a nemzetközi szervezetekkel kötött szabványos hozzájárulási megállapodás). A ma aláírt keretmegállapodás a szabványos hozzájárulási megállapodás általános rendelkezéseit hivatott az IOM egyedi követelményeihez igazítani. Ezzel tovább egyszerűsödnek a Bizottság és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) közötti szerződéses tárgyalások a későbbi konkrét programok vagy projektek egyedi hozzájárulási megállapodásait illetően.

A migrációs politikában, különösen a migrációval kapcsolatos általános megközelítés vonatkozásában az IOM az Európai Unió egyik legfontosabb partnere a végrehajtás terén.

Az IOM költségvetésének legnagyobb hányadát az Európai Bizottság és az uniós tagállamok közösen biztosítják. Az Európai Bizottság többek között számos, az IOM által a migrációról és menekültügyről szóló tematikus program keretében végrehajtott projektet finanszírozott a földrajzi alapú finanszírozási eszközök révén. Az IOM emellett kiemelt partner a 15 millió euróval felruházott közös migrációs és fejlesztési kezdeményezésben (JMDI), amely a migráció és a fejlesztés összekapcsolásában segíti a civil társadalmi szervezeteket és helyi hatóságokat.

Az IOM legutóbb részt vett az Európai Unió és Latin-Amerika, valamint a Karib-térség közötti migrációról szóló párbeszédet támogató 3 millió eurós célzott kezdeményezésben. Ezenkívül pedig aktívan előmozdította az uniós mobilitási partnerség projektjeit és a migrációs profilok kidolgozását.

Az IOM-mel folytatott együttműködés a kiegyensúlyozott és átfogó uniós migrációs politika jegyében követett általános célkitűzésnek a része, amelynek köszönhetően Európa a migráció adta előnyöket – kulturálisan gazdagabb társadalom, erősebb gazdasági fejlődés és fenntarthatóság stb. – mind az Unióban, mind pedig a migránsok hazájában a legnagyobb mértékben kihasználhatja.

Forrás: Európai Bizottság – Sajtóközlemény