Beszöktek a hekkerek Izraelbe, és stipisopiztak mindent

Dávidcsillagok kiberháborúja

Beszöktek a hekkerek Izraelbe, és stipisopiztak mindent

Kiberháborúval fenyegette meg Izraelt az Anonymus hackercsoport a gázai segélyflottilla feltartóztatása miatt.

Vasárnap nem működött az izraeli hadsereg (idf.il) a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét (shabak.gov.il) és a Moszad külföldi hírszerző ügynökség (mossad.gov.il) honlapja. Egyelőre nem tudni, hogy a honlapok blokkolásának köze van-e az Anonymus fenyegetéséhez.

A hadsereg és a belbiztonsági szolgálat a Háárec jelentése szerint vizsgálja a kibertámadást, amely állításuk szerint csak a honlapokhoz való hozzáférést érintette, a belső hálózatra nem jelentett veszélyt. A hackercsoport a YouTube videomegosztó portálon elhelyezett üzenetében „kalózakciónak” minősítette, hogy az izraeli hadsereg pénteken nemzetközi vizeken feltartóztatta a gázai övezeti blokád megtörését megkísérlő, két hajóból álló nemzetközi segélyflottillát. Hozzátette: ha fennmarad a blokád, nem lesz más választásuk, csak a támadás. A videoüzenetben a csoport azzal vádolta meg az izraeli kormányt, hogy megsértette a nemzetközi jogot és kalózakciót követett el, amiért a haditengerészet hajói nemzetközi vizeken, a parttól mintegy 100 kilométernyire feltartóztatták a két hajót, majd Asdod kikötőjébe kísérték, ahol a rendőrség őrizetbe vette és kihallgatta a legénységet és az utasokat, összesen 27 embert.

Az akciónak nem voltak áldozatai.

„Nem fogjuk tűrni a fegyvertelen civilek elleni ilyen ismételt támadó magatartást” – áll a videoüzenetben. Az Anonymus nevű csoport az év elején vált ki a LulzSecből.

A Lulz Security – vagy LulzSec – tagjai azzal kerültek a figyelem középpontjába, hogy számos rendszert sikerült feltörniük, köztük az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Sony weboldalait, az ellopott több ezer e-mail-címet és jelszót pedig közzétették az interneten.

 

Mti/bpi