Medvegyev elnök a sajtó szerepéről

 Az orosz sajtó szerepéről és tájékoztatási értékrendjéről fejtette ki véleményét szombaton Dmitrij Medvegyev, aki az ortodox egyház képviselőivel találkozott.

Az orosz államfő nem tartja szükségesnek, hogy beavatkozzon a tömegtájékoztatási politikába, de elégedetlen azzal. Úgy vélte: „az információs világban uralkodó törvényszerűségek miatt életünk legfőbb hírei gyakran eltűnnek, a szubjektív, sőt az esetenként értelmetlen ügyek előbbre kerülnek, sőt a hírek élén szerepelnek. Ezért az emberekben fordított kép alakul ki a történésekről”.
Dmitrij Medvegyev kifejtette: „mint államfőnek nem dolgom, hogy kioktassam a sajtót, mert azt mondhatják, hogy diktálni akarok”. Hozzátette, hogy nem lát semmilyen nagy tragédiát a tömegtájékoztatásban, csupán a sajtónak teljes képet kell adnia.
Szerinte valóban új tömegtájékoztatási eszközöket kell létrehozni. „Nem csak hagyományos sajtóorgánumokat, hanem interneteseket is, amelyek az életet olyannak mutatják be, amilyen, és amelyekben mindenkinek szerepelnie kell, beleértve az ortodox egyházat is, mert az ilyen információra egyre nagyobb az igény” – mondta Medvegyev. Az államfő nem tartja ésszerűnek állami struktúrák létrehozását az információs, így a televíziós politika alakítására, de elismerte, hogy egyfajta konzultációs tanácsok hasznosak lennének a média területén.
Az orosz államfő az ortodox egyház képviselőivel az iskolai hittanról is véleményt cserélt. Nem zárta ki, hogy a vallásoktatást kiszélesíthetik. Hangsúlyozta, hogy ehhez a szülők beleegyezésére lesz szükség, és esetleg kísérletként néhány régióban kellene elkezdeni a bővítést. Hozzátette: amikor az iskolai hittant bevezették, meghagyták a szabad választás jogát.