Orbán: Nekünk nincs vesztegetni való időnk

Fontos döntések előtt áll Európa- fogalmazott napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök. Mint mondta: egyhamar nem várható gyors növekedés az európai gazdaságban, amire Magyarország válasza az, hogy „a magunk útját kell járnunk”

Európa nagy döntések előtt áll, a találkozó nem ért véget, a munkát szerdán folytatják. Elmondta azt is, hogy döntést kell hozni Görögországról, arról, hogy miként lehet ez a helyzetet megoldani, és megakadályozni, hogy tovább terjedjen. A görög csőd immár nem kérdés, hanem tény – tette hozzá Orbán Viktor. Tájékoztatása szerint kérdéses továbbá az európai bankok helyzete, mert mind mondta: ma több európai nagybank vezetői segítségért kilincselnek. Mint fogalamzott: az mégsem normális dolog, hogy a bankokat rendszeresen közpénzből tartjuk életben, itt rendet kel tenni!

 

Orbán Viktor napirend előtti felszólalása

 

 

Véleménye szerint az országnak muszáj hozzájárulnia Európa sikeréhez, ezzel azonban saját céljait is el kell érnie – mondta, hozzátéve: el kell rugaszkodnia az unió országaitól, amelyek között több a politikai bénultság állapotában van.

„Folytatnunk kell az adósság elleni küzdelmet”

Orbán Viktor rámutatott, az eurozóna országaiban nő az államadósság, a görög csőd következményei pedig egyelőre beláthatatlanok. Mindez számunkra azt jelenti, hogy az eurozónától való függőségünk ma hátrányt jelent. Ezért itthon, Magyarországon folytatnunk kell az államadósság elleni küzdelmet – hangsúlyozta a kormányfő.

Úgy folytatta, az államadósság csökkentése önmagában nem elég, muszáj kimentenünk a magyar családokat a devizaadósságból, mert ezzel tudjuk védeni a saját gazdaságunkat, és pénzünket.

A miniszterelnök elmondása szerint világossá vált: az európai gazdaságban gyors növekedés egyhamar nem várható. Nem számíthatunk tehát arra, hogy kedvezőbbé válik a gazdasági környezet. A mi válaszunk erre a helyzetre csak az lehet, hogy nekünk a magunk útját kell járni, ragaszkodnunk kell a saját észjárásunkhoz és megoldásainkhoz. Nincs kit másolnunk, nincs kinek a példáját követnünk. Az új recepteket most és nekünk kell kiokoskodnunk, kiizzadnunk magunkból. Nem szabad tehát megijednünk a bátor és új megoldásoktól és nem szabad törődnünk azzal, mások mit szólnak mindehhez, főleg azok, akik eladósították Európát és Magyarországot – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő aláhúzta, az eurozóna a saját versenyképességének javítása érdekében továbbra is számít a közép-európai, azon belül is a magyar munkaerőre. Ez hazánk számára komoly kockázatokat jelent, hiszen nekünk ahhoz, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet hozzunk létre, szükségünk van minden munkaképes emberre, aki dolgozni akar és tud. Orbán Viktor kifejtette, Magyarországon az emberek eurozóna, de a közép-európai országok munkavállalóihoz képest is keveset keresnek, ezért megfelelő ütemben, a vállalkozások működőképességét nem veszélyeztetve, de följebb kell vinni a kereseteket. Ezt a folyamatot csakis a minimálbér emelésével tudjuk beindítani – tette hozzá.

„A bankok vállalják a felelősséget saját befektetéseikért”

Bizonyosan kimondható az is, hogy az egész válság, amivel Európa küzd valójában az európai bankok az egész európai bankrendszer válsága is – folytatta Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy fogalmazott: jó bankok nélkül nincs jó gazdaság, szükség van jó bankokra, olyanokra, melyek képesek táplálni a gazdaságot és képesek felelősséget vállalni saját magunkért.

A kormányfő emlékeztetett, 2008-ban, mikor a bankok bajba kerültek a nyugati világban, a nyugati országok kisegítették őket. Orbán Viktor elmondása szerint úgy tűnik a bankárok az akkor kapott pénzt nem megfelelően használták föl, ezért most újra bajba kerültek, és saját veszteségeiket ismét az emberekkel akarják kifizettetni.

Mi nem tudjuk kifizetni sem a bankok, sem a bankárok veszteségeit – szögezte le az előző gondolat kapcsán a miniszterelnök. A bankoknak vannak tulajdonosai, részvényesei, vállalják hát a felelősséget saját befektetéseikért – tette hozzá Orbán Viktor.

Európának elemi érdeke, hogy felülvizsgálja a bankok működésének szabályozását

Minden országnak, minden kormánynak, és minden európai polgárnak és a magyaroknak is az az érdeke, hogy a kontinensünkön egyetlen bank se higgye magát pótolhatatlannak – mutatott rá a kormányfő. Orbán az európai kormányzatoknak azt javasolta, hogy ne hagyják a bankoknak azt, hogy pótolhatatlannak érezzék magukat. Ezzel összefüggésben kifejtette: maguk a pénzügyi vezetők szeretik hangoztatni, hogy a pénzügyi világ nem a romantika világa. Mint mondta: ha ez így van, akkor ott bizonyosan pótolhatóak a szereplők is. Ezért Európának elemi érdeke, hogy felülvizsgálja a bankok működésének szabályozását – emelte ki a miniszterelnök.

A legnagyobb probléma a kereskedelmi és befektetési bankok összenövése

Talán eljött az idő, hogy kimondjuk: az emberek pénzének, betétjének biztonsága érekében, a kereskedelmi bankokat el kell választani a befektetési bankoktól – fogalmazott. Orbán Viktor az elmúlt húsz év legproblematikusabb fejleményének nevezte a kereskedelmi és befektetési bankok összenövését. Ezzel összefüggésben felidézte: az első szabadon megválasztott országgyűlés azon vitázott, hogy a befektetési és kereskedelmi bankok vajon közeledhetnek-e egymáshoz. Mint mondta: a ciklus elején még az volt az „európai közbölcsesség”, hogy effajta fúzióról szó sem lehet. Azonban a XXI. század első évtizedének végére teljesen általános gyakorlattá vált e két banktípus összenövése – hangsúlyozta, hozzátéve: így a betétesek betétjeiből származó forrásokat bonyolult pénzügyi műveleteken keresztül lehetett kockára tenni – húzta alá.

Eljött az ideje, hogy Európa és benne Magyarország ezen változtasson – emelte ki, hozzátéve: ehhez meg kell barátkoznunk azzal, hogy a szabályozás nem szitokszó. Ezzel összefüggésben kifejtette: az elmúlt húsz év arra tanította meg a magyarokat, hogy egy piac szabályok nélkül többé nem piac, hanem „tiszta lutri”. „Lutri, ahol mindig a legcinikusabbakra mosolyog rá a szerencse” – fűzte hozzá.

„Nem szabad hagynunk, hogy Európa lassúsága visszahúzzon bennünket”

Összefoglalásként a miniszterelnök kijelentette: Európa hajója nehézkes, nehezen születnek meg a fontos döntések, az unió nehezen szánja rá magát, hogy változtasson azokon a szokásain, amik a válság kialakulásához vezettek. „Mi azonban nem érünk rá, nekünk a jövő évben végre kell hajtanunk a válságtól való elrugaszkodást” – mutatott rá. Erre minden esélyünk megvan, már csak azért is, mert kevésbé vagyunk nehézkesek, mint az EU. Bizonyos tekintetben előrébb tartunk, és ez akkor is igaz, ha ma még szegényebbek és elmaradottabbak is vagyunk, mint az unió átlaga, de nem szabad hagynunk, hogy Európa lassúsága visszahúzzon bennünket – hangsúlyozta. Hozzátette: a mi célunkat akkor határozzuk meg helyesen, ha már a válság utáni időkre készülünk fel.

„Csak magunkban bízhatunk”

Örülünk annak, ha más európai országok is dolgoznak a maguk sikerén, sőt sikeressé is válnak – mondta. Azonban mi magyarok elsősorban magunkért küzdünk, és ezt fogjuk tenni ezután is – tette hozzá. Ott kell lennünk a nagy európai döntéseknél és ki kell állnunk magunkért. Meg kell küzdenünk az európai színtéren is a válsággal. De 56 példájából kiindulva tudnunk kell azt is, hogy senki másra nem számíthatunk, csak magunkra – fogalmazott a miniszterelnök. Senki más nem fog értünk egy fűszálat sem keresztbe tenni, ezért mi magyarok csak magunkban bízhatunk, és csak egymásra számíthatunk – emelte ki Orbán. Ennek a felelősségnek a súlyát kellene átéreznie minden választott képviselőnek – zárta szavait Orbán Viktor.