A kvartett október 26-án külön tárgyal az izraeliekkel és palesztinokkal

 A közel-keleti diplomáciai kvartett október 26-án külön-külön tárgyal majd Izrael és a Palesztin Hatóság képviselőivel, hogy elősegítse a közvetlen béketárgyalások újrakezdését

A közvetítő kvartett tagjai az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ. A diplomáciai négyes szeptember 23-án tette közzé a több mint egy éve megszakadt közvetlen tárgyalások újjáélesztésének tervét, amelynek értelmében a feleknek egy hónapon belül ismét fel kell venniük a közvetlen érintkezést és egy éven belül el kell jutniuk a békemegállapodásig.
A négyeknek eddig tehát már az eredeti elképzelésük első pontjának megvalósítását sem sikerült tető alá hozniuk. A Washingtonban 2010. szeptember 2-án megkezdett közvetlen tárgyalások tavaly októberben azután omlottak össze, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem hosszabbította meg a ciszjordániai zsidó telepek építésére meghirdetett 10 hónapos moratóriumot.
Mahmúd Abbász palesztin elnök az ENSZ-közgyűlés idei, 66. ülésszakának általános vitájában szeptember végén hivatalosan kérelmezte a világszervezet Biztonsági Tanácsától, hogy ismerje el hivatalos tagállamként az általa képviselt entitást.