Elfogadta a Ház az uzsorázás büntetésének szigorítását

Magyarország Kormánya mindent megtett és megtesz a jövőben is a nehéz helyzetbe került, kiszolgáltatott polgárok védelme érdekében. Éppen ezért a kormányzat zéró toleranciát hirdetett az uzsorásokkal szemben – közölte a Kormányszóvivői Iroda kedden.

Mint írják: az uzsora intézménye semmibe veszi a társadalmi szolidaritás elvét, ezért azonnali beavatkozást igényel, mert megengedhetetlen, hogy az állam különböző szociális támogatásai különböző bűnözői körökhöz juthatnak. Az állam feladata, hogy kellő eréllyel és határozottsággal lépjen fel állampolgárai védelmében.

A közlemény kitér arra is, hogy a fentiekhez igazodóan nyújtotta be 2011. szeptember 16-án a Kormány az uzsorával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Az elfogadott törvény értelmében, aki más rászorult helyzetét kihasználva olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amely alkalmas arra, hogy annak teljesítése az uzsorakölcsön kötelezettjét, a vele közös háztartásban élő hozzátartozóját, illetve az általa eltartott személyt súlyos vagy további súlyos nélkülözésnek tegye ki, bűntettet követ el. A bűncselekmény alapesetének elkövetését három, míg a minősített eseteit (bűnszervezetben történő, vagy üzletszerű elkövetés) akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik.

Az új szabályozás szerint az uzsorabűncselekmény alapesetének már nem része az üzletszerűség, ezenfelül a jövőben korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki az uzsorabűncselekményt – mielőtt az a hatóság tudomására jutott volna – a hatóságnak bejelenti és az elkövetés körülményeit feltárja. Továbbá a törvénymódosítás értelmében az ügyész polgári ügyekben meglévő keresetindítási joga is kibővült a hatékonyabb fellépés érdekében. A Kormány üdvözli, hogy az Országgyűlés sürgőséggel megtárgyalta és alig egy hónappal a benyújtást követően, a kormánypárti és egyes ellenzéki pártok támogatásával 2011. október 17-én elfogadta a kormányzati előterjesztést – zárul a közlemény.