Bin Laden nevében

Bin Laden nevében Segélyt osztott az al-Kaida terrorszervezet

Humanitárius segélyt osztogatott az al-Kaida a hétvégén az éhínség sújtotta Szomáliában – adta hírül a The New York Times című amerikai napilap hírportálja.

Helyi szemtanúk és fotósok beszámolója szerint Abu Abdullah Almuhádzsir egy mogadishui táborban bukkant fel, ahol maszkot és a segélymunkásokra jellemző fehér mentőmellényt viselő fegyveresek vették körül. A sálat viselő férfi – aki angolul folyékonyan beszélt, valamint a sálja alól kilátszott, hogy fehér bőrű – gabonával megrakott zsákokat vitt magával, amelyen a következő felirat állt: „Al-Kaida kampány a mártír bin Laden nevében. Jótékonysági segély a szárazság által sújtottaknak”.

Az amerikai akcentussal beszélő Almuhádzsir elmondta, hogy az al-Kaida gabonát, tejport és datolyát hozott az éhező áldozatoknak, valamint Ajman az-Zavahri a szervezet vezetőjének jókívánságát és együttérzését tolmácsolta szomáliaiaknak.

A segélytábor a szélsőséges iszlamista felkelőcsoport, az as-Sabaab irányítása alatt áll, amely szemtanúk beszámolója szerint lényegében bebörtönözve tart itt fogva több ezer éhező embert, a szomáliai aktivisták által nemrég kiszivárogtatott képeken például csontvázszerű gyermekek láthatóak.

A cikk szerint az esettel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy napjainkban mit testesít meg az al-Kaida. Egy eszmét, amely képviseletének igényével bárki felléphet vagy egy központosított szervezetet, amely propagandistákat küld olyan helyekre, mint például Szomália? És kicsoda valójában a titokzatos Almuhádzsir: a terrorszervezet tagja vagy csak tetteti hogy az al-Kaidához tartozik? Nem kétséges, hogy a szervezet aktív Szomáliában, az as-Sabaabhoz pedig még amerikaiak is csatlakoztak, csakúgy mint az Alabamában nevelkedett Omar Hammami, aki egykor hittantáborba járt.