Ban Ki Mun Izraelt bírálta

Élesen bírálta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Izrael azon terveit, mely szerint újabb 2600 lakást építenének Kelet-Jeruzsálemben. „A főtitkár nagyon aggódik az izraeli elképzelések miatt” – olvasható Ban irodájának közleményében, amely szerint Izrael lépése elfogadhatatlan, hiszen olyan időszakban jelentették be, amikor a nemzetközi tényezők az izraeli-palesztin béketárgyalások újrafelvételén fáradoznak.
Az ENSZ főtitkára szerint az új lakások építése ellentmond a közel-keleti kvartett azon felhívásának, mely szerint jelen helyzetben tartózkodni kell mindenfajta provokációtól.

Az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ alkotta kvartett két héttel ezelőtt szólította fel arra a két felet, hogy egy héten belül folytassák a befagyasztott béketárgyalásokat, s jövő év végéig dolgozzanak ki kompromisszumos javaslatot. A kvartett azt követően állt elő a felhívással, hogy Mahmúd Abbász ENSZ-főtitkár benyújtotta a palesztin állam megteremtésére vonatkozó kérelmét az ENSZ-nek.

A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet akarják megtenni fővárosuknak. Izrael azonban sajátjának tartja ezt a területet, amelyet 1967-ben egyesítet,és Fővárosának tekint.