Az izraeliekkel és a palesztinokkal a kvartett külön tárgyal

A közel-keleti diplomáciai kvartett október 26-án külön-külön tárgyal majd Izrael és a Palesztin Hatóság képviselőivel, hogy elősegítse a közvetlen béketárgyalások újrakezdését – jelentette be hétfőn Washingtonban Mark Toner amerikai külügyi szóvivő.

A közvetítő kvartett tagjai az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ. A diplomáciai négyes szeptember 23-án tette közzé a több mint egy éve megszakadt közvetlen tárgyalások újjáélesztésének tervét, amelynek értelmében a feleknek egy hónapon belül ismét fel kell venniük a közvetlen érintkezést, és egy éven belül el kell jutniuk a békemegállapodásig.

A négyeknek eddig tehát már az eredeti elképzelésük első pontjának megvalósítását sem sikerült tető alá hozniuk. A Washingtonban 2010. szeptember 2-án megkezdett közvetlen tárgyalások tavaly októberben az után omlottak össze, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem hosszabbította meg a ciszjordániai zsidó telepek építésére meghirdetett 10 hónapos moratóriumot.

Mahmúd Abbász palesztin elnök az ENSZ-közgyűlés idei, 66. ülésszakának általános vitájában szeptember végén hivatalosan kérelmezte a világszervezet Biztonsági Tanácsától, hogy ismerje el hivatalos tagállamként az általa képviselt entitást.