Moszadot is rászedte.

Csalás gyanújával rendőrségi vizsgálat indulhat Liam Fox volt brit védelmi miniszter közeli bizalmasa ellen, aki a minap lemondott tárcavezető tanácsadójának adta ki magát, és londoni sajtóértesülések szerint még az izraeli hírszerző szolgálatot, a Moszadot is rászedte.

Liam Fox – a kormányzó brit Konzervatív Párt jobbszárnyának egyik prominens képviselője – péntek este jelentette be lemondását, miután kiderült, hogy a vele bennfentes kapcsolatot ápoló barátja, a 34 esztendős Adam Werritty rendszeresen az ő tanácsadójaként lépett fel, és államközi eseményeken is jelen volt, jóllehet nem állt sem a védelmi tárca, sem a Konzervatív Párt alkalmazásában.

Werritty „tanácsadói” minőségében a védelmi minisztert szinte mindegyik hivatalos külföldi látogatásra elkísérte Szingapúrtól Dubajon, Sri Lankán és Ausztrálián át Új-Zélandig, és többtucatnyi alkalommal járt a minisztérium londoni épületében is Fox vendégeként.

A The Independent on Sunday című vezető vasárnapi liberális lap azonban feltárta, hogy Werritty még az eddig gondoltnál is sokkal mélyebben részese volt külpolitikai és biztonságpolitikai ügyeknek, nem egyszer a brit kormány hivatalos politikájával ellentétes, „önjáró” módon.

A lap „több forrásból” származó információi szerint Fox bizalmasa például szorosan együttműködött olyan amerikai konzervatív körökkel, amelyek Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök elmozdítására szőttek terveket, jóllehet a hivatalos brit politika az, hogy az iráni nukleáris fejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi konfliktusra diplomáciai úton, az ENSZ bevonásával kell megoldást találni.

A The Independent on Sunday szerint „riadalmat kelthet” a brit külügyminisztériumban, hogy olyasvalaki, akinek „korlátlan bejárása volt” az egykori védelmi miniszterhez, vagyis David Cameron miniszterelnök belső kabinetjének egyik vezető tagjához, „szabadúszó” külpolitika-formálóként léphetett fel.

Liam Fox

Fotó: AP

 

A lap forrásai szerint Werrittyről, aki teljesen jogosulatlanul a brit parlamenti alsóházának hivatalos névjegykártyáját használta, és ezen Liam Fox tanácsadójaként tüntette fel magát, a Moszad egyenesen azt hitte, hogy ő a brit védelmi miniszter stábfőnöke. Az izraeli hírszerzés olyan nagyra értékelte Fox bizalmasát, hogy Werritty – akinek semmilyen brit kormányzati tisztsége nem volt – az izraeli kormány „legmagasabb szintjein” is össze tudott hozni találkozókat, és a Moszad „az iráni ügyek szakértőjeként” tartotta őt számon.

Az ellenzéki brit Munkáspárt indítványozta, hogy a londoni rendőrség kezdjen vizsgálatot Liam Fox bizalmasa ellen csalás gyanújával. A rendőrség szóvivője vasárnap közölte a BBC-vel, hogy az illetékes ügyosztály „megvizsgálja” az eljárás megindításának lehetőségét. Az egyre több irányban elágazó botrány ügyében a brit sajtó a pénzügyi visszaélés és a politikai összeférhetetlenség gyanúját is felvetette.

A Daily Mail című konzervatív tömeglap forrásai szerint a Konzervatív Párt pénzügyi holdudvarához tartozó nagyvállalkozók összesen 157 ezer fonttal (több mint 50 millió forinttal) finanszírozták a volt védelmi miniszter barátjának utazgatásait és vállalkozásait. A Mail értesülései szerint az egyik adományozó