Az Isépy Tamás Könyvtár felavatására november 4-én kerül sor az alföldi városban.

Isépy Tamás több mint 13 ezer kötetes gyűjteményéből alapít könyvtárat Hódmezővásárhely önkormányzata a helyi Németh László Gimnáziumban. A rendszerváltástól – 2004-ben bekövetkezett – haláláig országgyűlési képviselőként tevékenykedő politikus 1990-től az Igazságügyi Minisztérium államtitkáraként részt vett hazánk többpárti és demokratikus jogrendszerének kialakításában. Az Isépy Tamás Könyvtár felavatására november 4-én kerül sor az alföldi városban.

Isépy Tamás, 2004-ben elhunyt országgyűlési képviselő mintegy 13. 300 kötetet számláló gyűjteményéből alapít könyvtárat a hódmezővásárhelyi önkormányzat a helyi Németh László Gimnáziumban. Az alapvetően polgári értékrendet és humán érdeklődést tükröző könyvhagyaték alapos és szerteágazó szépirodalmi összegzést tartalmaz mind a klasszikus, mind a modern magyar-, és világirodalmat tekintve, de kiemelkedő a művészettörténeti, történelmi, néprajzi, valamint a több száz kötetes idegen – főként francia nyelvű – állomány is. A 100 négyzetméteren elterülő könyvtárban igazi könyvritkaságokkal is találkozhatnak majd a gimnázium tanulói, ilyen az 1790-es kiadású, ma már muzeális értékű kétkötetes Corpus Iuris Hungarici, valamint több, a két világháború között kiadott alkotás. A gyűjtemény értékes része több magyar és idegen nyelvű művészeti album, de a társadalomfilozófiai és jogtudományi szakkönyvek is segítséget jelenthetnek a diákoknak tanulmányaik, vagy az érdeklődési körük bővítése során.

– „Aprólékosan rendszerező alkat vagyok” – jellemezte egyszer önmagát Isépy Tamás, amit gondosan, összegyűjtött és katalogizált könyvgyűjteménye is híven tükröz – mondta el Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő, hozzátéve: Isépy Tamás a rendszerváltás utáni országgyűlés egyik legmeghatározóbb politikusa, aki páratlan, folyton naprakész tudásával, szakmai igényességével és emberközpontúságával jelentős mértékben járult hozzá Magyarország demokratikus jogrendjének megszületéséhez és megszilárdulásához.

– Remélem, hogy a könyvgyűjtemény arra ösztönzi a Németh László Gimnázium diákjait, amit Isépy Tamás képviselt egész élete folyamán: kompromisszumot nem ismerő igényességet a munkában, szüntelen törekvést a tudás tökéletesítésére, és az emberiség, az emberi kultúra feltétlen tiszteletét, szeretetét” – tette hozzá Lázár János.

Isépy Tamás 1924. március 20-án született a felvidéki Barancson (ma: Zemplinsky Branc, Szlovákia). 1946-ban a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett jogi doktori oklevelet. 1990-től 2004-ig, haláláig országgyűlési képviselőként tevékenykedett. Politikai szerepvállalása a Kereszténydemokrata Néppárt képviseletében indult, 1995-től 1997-ig a párt parlamenti frakciójának vezetője, a jogi és önkormányzati munkacsoport aktív tagja. 1997-ben belépett a Fidesz Magyar Polgári Szövetségbe, ahol még ebben az évben frakcióvezető-helyettesnek választották. 1990-től 1994-ig az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkáraként részt vett a többpárti és demokratikus jogrendszer kialakításában. Vezető szerepet vállalt a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezésében és a kárpótlás módjáról, mértékéről tárgyaló kormánybizottság munkájában. 1998-2002 között az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnökeként, később, haláláig alelnökeként tevékenykedett.

Közéleti szerepvállalása negyvenéves ügyvédi tapasztalatra épült, jogértelmező írásait a legnagyobb hazai napilapok, jogtudományi értekezéseit szakfolyóiratok közölték. Parlamenti szónokként szellemes, olykor csípős, ironikus hangvételű felszólalásairól vált ismertté, felszólalásainak gondolatmenete mindig eredeti, egyéni, látásmódja széleskörű, a lényegre koncentráló és kritikus volt. Tudását, tapasztalatát és határozott konzervatív értékrendjét még politikai ellenfelei is tisztelték.

Isépy Tamás értő és szenvedélyes gyűjtője volt a könyveknek – egyike az utolsó európaiaknak, akik a Gutenberg galaxis egészében otthonosan mozogtak. Csillapíthatatlan étvágyú kultúrafogyasztó, autodidakta műértő és aktív műpártoló volt: igazi reneszánsz ember, aki klasszikus műveltségével nemcsak önmaga, de mások számára is képes volt megnyitni a komolyzene és a képzőművészet világát is.

A könyvtár 2011. november 4-én nyitja meg kapuit a Németh László Gimnázium diákjai előtt, a bejárat mellett dombormű állít emléket a páratlan gyűjtemény létrehozójának, adományozójának – Hódmezővásárhely új könyvtára névadójának: Isépy Tamásnak.