Izrael és a palesztinok közötti tárgyalások?

Vasárnap ismét napirendre tűzi a közel-keleti békét a kvartett

A hétvégén ismét összeül a közel-keleti közvetítő kvartett, hogy megkísérelje kimozdítani a holtpontról az Izrael és a palesztinok közötti tárgyalásokat. A zsidó állam már jelezte hajlandóságát az egyeztetésekre, a palesztin fél azonban egyelőre nem egyezett bele a tárgyalásokba a kvartett által felajánlott feltételek mellett.
A közel-keleti közvetítő kvartett – az Európai Unió, Oroszország, az ENSZ és az Egyesült Államok – képviselői vasárnap Brüsszelben találkoznak, ahol reményeik szerint lendületet adhatnak a Jeruzsálem és Ramallah között kátyúba jutott béketárgyalásoknak – közölte a Reuters hírügynökség. Az Egyesült Államokat David Hale, Washington különleges közel-keleti megbízottja fogja képviselni, aki a brüsszeli találkozót megelőzően Berlinben, Párizsban, valamint Londonban is egyeztetni fog – közölte Victoria Nuland, az amerikai Külügyminisztérium szóvivője szerdán. Újságírói kérdésre, hogy a Palesztin Hatóságnak szánt, de Mahmúd Abbász egyoldalú ENSZ folyamodványa miatt felfüggesztett amerikai segély tárgya lesz-e az egyeztetéseknek – a béketárgyalások újraindítása érdekében – Nulad azt felelte, hogy a diplomaták részletesen egyeztetnek minden eléjük kerülő kérdésről.Az izraeli-palesztin tárgyalások annak ellenére megrekedtek 2010-ben, hogy az izraeli kormány – a Palesztin Hatóság meggyőzése érdekében – 10 hónapos építési moratóriumot hirdetett a zsidó állam által elfoglalt „vitatott területeken”. Mahmúd Abbász palesztin elnök azonban a tárgyalások helyett újabb feltételeket követelt, majd, miután a moratórium lejárt, újabb korlátozást követelt. Miután az izraeli kormány nem hosszabbította meg azt, Ramallah egyoldalú lépésre szánta el magát, és Mahmúd Abbász – szembefordulva a Oslói megállapodások által meghatározott keretekkel – az ENSZ Biztonsági Tanácsánál (BT)kezdeményezte a palesztin állam elismerését.

Szeptember végén a Palesztin Hatóság elnöke benyújtotta folyamodványát az ENSZ főtitkárnak, aki azt továbbította az ENSZ BT-nek. A palesztin tervezetnek azonban egyelőre nincs meg a minimális támogatója ahhoz, hogy azt a BT elfogadja – az Egyesült Államok pedig arra figyelmeztette még a folyamodvány benyújtása előtt Abbászt, hogy meg fogja vétózni azt.

Miután Abbász benyújtotta beadványát, a kvartett szeptember 23-án előkészítő tárgyalásokra szólította fel a feleket – és 2012 év végét tűzte ki a megállapodás határidejeként. Izrael elfogadta a kvartett javaslatát, hogy előfeltételek nélkül kezdjék újra az egyeztetéseket, Ramallah azonban elvetette a nemzetközi javaslatot, amely szerinte „túl homályos ahhoz, hogy haszna legyen” – és ami a legfontosabb, nem tartalmazta Abbász követeléseit. (A másik palesztin frakció, a Hamasz pedig már Abbász ENSZ folyamodványát is elutasította, és fegyveres ellenállásra, valamint „Palesztina” felszabadítására szólított föl.) Izraeli tisztségviselők szerint a Palesztin Hatóság követelései az újabb moratóriumra – miközben az előzőt csak arra használták fel, hogy újabbat követeljenek – beleillenek abba a palesztin irányvonalba, amely az egyoldalú megoldások felé hajlik, miközben Izraelt hibáztatja a kudarcos tárgyalások miatt.

ML – atv.hu / Reuters / Arutz Sheva