Izrael tárgyalásokra bátorít a Hamasz fegyveres ellenállásra,

 A Hamasz palesztin terrorszervezet vezetője  Teheránban kijelentette: az Egyesült Államok és az Európai Unió által is támogatott két-állam megoldás kudarcra van ítélve, „Palesztinát” fegyveres ellenállással kell „felszabadítani”. Ezzel párhuzamosan Izrael ismét tárgyalásra kérte a Palesztin Hatóságot, amely továbbra is előfeltételekhez köti az egyeztetéseket – az amerikai védelmi miniszter pedig a Közel-Keletre utazott, hogy mindkét felet az előfeltételek nélküli tárgyalásra bátorítsa.

A Hamasz terrorszervezet vezetője vasárnap Teheránban kijelentette: az Egyesült Államok és az Európai Unió által is támogatott két-állam megoldás kudarcra van ítélve, „Palesztinát” fegyveres ellenállással kell „felszabadítani”. Iszmail Hánije, a Gázában uralkodó Hamasz miniszterelnöke délibábnak nevezte az Izraellel folytatott tárgyalásokat, és azt mondta, csak az Intifáda – az Izrael elleni palesztin fegyveres harc – által lehetséges „felszabadítani a megszállt palesztin területet és helyreállítani a palesztin nép jogait”.
Ahmadinezsád: „a zsidók menjenek haza”

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint az izraeli-palesztin konfliktust úgy lehetne megoldani, ha a „palesztinok hazamennének”, azok pedig, akiket Izraelbe „hoztak”, szintén „hazamennének” – közölte az AFP hírügynökség. Az iráni elnök szerint ez a program egyszerű megoldást jelentene, amennyiben a „cionista rezsim meg szeretné oldani a kérdést”. Az iráni elnök egy kétnapos, a „Palesztin Konferencia” elnevezésű eseményen beszélt mintegy 20 ország diplomatája előtt Teheránban.

Panetta: Izrael egyre inkább elszigetelődik

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter vasárnap arra hívta fel Izrael figyelmét, hogy diplomáciailag egyre jobban elszigetelődik a Közel-Keleten. Izrael azonban a hétvégén ismét megerősítette, ahogy azt már a legelején jelezte: hajlandó tárgyalni a közel-keleti kvartett által legutóbb felvázolt békejavaslatról – a palesztin fél azonban nem fogadja el az előfeltételek nélküli egyeztetést. Panetta ennek ellenére arra hívta fel a figyelmet, hogy Izraelnek feltétlenül újra kell indítania a béketárgyalást a Palesztin Hatósággal, valamint helyre kell állítania a kapcsolatait Egyiptommal és Törökországgal. Az Associated Press (AP) hírügynökség szerint Panetta kijelentette: „nincs kétsége, hogy Izrael katonai fölényben van”. A „kérdés azonban az, hogy elegendő-e a katonai erőfölény, amennyiben az együtt jár a diplomáciai elszigeteltséggel. A valódi biztonságot csak mindekét tényező együttese valósíthatja meg” – vélekedett az amerikai védelmi miniszter Izraelbe tartó útja során. Panetta várhatóan Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel, Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, valamint a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal fog találkozni. Panetta tervei szerint mindkét felet arra fogja sürgetni, hogy előfeltételek szabása helyett üljenek le tárgyalni. „Ez komoly jelzés lenne a világ felé, hogy mind a palesztinok, mind pedig Izrael igyekszik megoldást találni a problémára” – idézte az amerikai védelmi minisztert az AP.

Izrael azonban már a múlt hét óta tartja magát az álláspontjához: hajlandó tárgyalni a közel-keleti kvartett által felvázolt békejavaslatról, amely 2012 végét jelölte meg a végleges megállapodás céldátumának. A palesztinok nem fogadják el az Oroszország, az ENSZ, az Európai Unió, valamint az Egyesült Államok által felvázolt tervet, mivel – indoklásuk szerint – elengedhetetlenek az előfeltételek. Az izraeli kormány vasárnap újabb nyilatkozatban üdvözölte a kvartett javaslatát, amely „előfeltételek nélküli, közvetlen tárgyalásokra szólítja fel a feleket, ahogy arra Barack Obama elnök, valamint Benjamin Netanjahu miniszterelnök is sürgetett az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédeikben”. Az izraeli miniszterelnöki hivatal szerint a kormánynak ugyan vannak bizonyos fenntartásai, de azokat a tárgyalások során fogják kifejezni – és ugyanerre bátorítják a Palesztin Hatóságot is. A palesztin fél azonban a kvartett javaslatait sem fogadta el, és előfeltételekhez szabták a tárgyalásokat. Ilyen az izraeli építkezések teljes befagyasztása Júdeában és Szamáriában, valamint az 1967-es tűzszüneti vonalak mögé történő izraeli visszavonulás.

Amikor a Palesztin Hatóság képviselői az ENSZ előtt felszólaltak, az 1967-es tűzszüneti vonalakra úgy utaltak, mint határokra, amelyek kijelölhetik az újabb arab államot a térségben. Az Arutz Sheva izraeli hírportál azonban arra figyelmeztet, hogy a Palesztin Hatóság által használt térképek teljesen más valóságot igyekeznek sugallni: sok helyütt nem is szerepel utalás Izraelre, és a teljes, a Földközi-tengertől Jordániáig terjedő területet „palesztin földként” ábrázol. A botrányt kavaró palesztin ENSZ misszió honlapja után David Bedein újságíró arról számolt be, hogy a Palesztin Hatóság hivatalos turisztikai térképén szintén nem szerepel Izrael. A térképen a zsidó városok neveit arabra változtatták, Jeruzsálem, valamint a Hebron zsidó öröksége pedig szintén el lett tüntetve. (Az atv.hu tudósítója szintén arról számolt be a palesztinai területekről, hogy lépten-nyomon láthatók frekventált tereken is olyan térképek, amelyekről Izrael teljesen el van törölve. Az egyik ilyen térkép az egyik legfejlettebb palesztin városban, Nablusz központjában látható, egy hírhedt gyerekgyilkos terroristával, Samir Kuntarral a tetején.) Az Arutz Sheva arra is emlékeztet, hogy 2011-ben a Palesztin Hatóság olyan műsort is sugárzott, amelyben kijelentették, hogy egész Izrael „Palesztina”, egy gyermekműsorban pedig olyan dalokat játszottak, amelyek zsidó városokra utaltak úgy, mint „palesztin” területekre.

Miért nem készek a függetlenságre

Izrael várhatóan olyan dokumentumot fog benyújtani az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT), amelyben kifejtik, hogy álláspontjuk szerint a palesztinok miért nincsenek felkészülve az önálló államiságra – írja a Jerusalem Post internetes kiadása az Izrael Rádió vasárnapi értesülésére hivatkozva. A beszámolóban többek között az szerepel majd, hogy a palesztinoknak nem sikerült megtartaniuk az országos és helyi választásokat.

Az izraeli külügyminisztérium ezzel párhuzamosan követeket küld a BT-tag Bosznia-Hercegovinába és Kolumbiába, hogy meggyőzzék a döntéshozókat, hogy szavazzanak a palesztin állam ENSZ-tagságra vonatkozó kérelme ellen. (A kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos közleményében jelezte, hogy „szívesen látják” a palesztin vezetőt, a vizit azonban nem fog változtatni Bogota álláspontján: Kolumbia továbbra is ellenzi, hogy Palesztinát az ENSZ teljes jogú tagállamaként ismerje el az Izraellel való előzetes tárgyalások nélkül. Santos hangsúlyozta: Kolumbia támogatja a palesztinok azon óhaját, hogy saját államuk legyen, de úgy tartja: ez csak a két érintett oldal, Izrael és Palesztina megegyezése alapján valósulhat meg.)

A Palesztin Hatóság is kampányol

A Palesztin Hatóság (PH) szintén diplomáciai offenzívába kezdett: múlt héten jelentették be, hogy vezető tisztségviselőket küldenek az ENSZ-BT tagjaihoz.

A Palesztin Hatóság külügyminisztere, Riad al-Malki elmondta, hogy hamarosan látogatást tesz Boszniában, Mahmúd Abbász, a PH elnöke pedig Kolumbiába és Portugáliába látogat októberben. Abbász a tervek szerint október 6-án beszédet fog mondani az Európai Parlament strasbourgi ülésén is.

Malki szerint az ENSZ-BT nyolc tagjától kaptak ígéretet folyamodványuk támogatására. Hírügynökségi jelentések szerint azonban a BT-ben eddig hat ország – Kína, Oroszország, Brazília, India, Libanon és Dél-Afrika – biztosította támogatásáról a palesztin kérelmet. Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Nigéria (októberben ők elnöklik a BT-t), Gabon, Bosznia és Portugália még nem döntött, vagy nem fedi fel álláspontját egyelőre. Kolumbia jelezte, hogy tartózkodni fog.

Ha a tizenöt tag közül kilenc igennel szavaz, akkor elfogadják az ajánlatot, és az az ENSZ közgyűlése elé kerülhet – amennyiben a BT öt állandó tagja közül senki nem vétózza meg a döntést. Az USA ugyan kilátásba helyezte a vétót, ugyanakkor politikai okokból ezt igyekeznek elkerülni.

Pénteken első ízben ült össze a Biztonsági Tanács illetékes bizottsága, hogy megvitassa a palesztinok az ENSZ-tagfelvételi kérelmét. Gérard Araud francia ENSZ-nagykövet a tagsági kérésekkel foglalkozó testület zárt ülése után közölte, a bizottság szakértőket fog felkérni annak eldöntésére, hogy a palesztin kérés megfelel-e az ENSZ-alapokmány követelményeinek.

atv.hu/Jpost/MTI/SI, SZF, ML/ BreuerPress-info