Hiller: az MSZP szociáldemokrata platformja szolidaritást vállal Gyurcsány Ferenccel

Hiller: az MSZP szociáldemokrata platformja szolidaritást vállal Gyurcsány Ferenccel kihallgatásakor

 A szolidaritás nagyobb erő, mint a politikai vita, ezért az MSZP Társulás a szociáldemokrata értékekért elnevezésű platformja megjelenik Gyurcsány Ferenc volt kormányfő hétfői gyanúsítotti kihallgatásakor, a Központi Nyomozó Főügyészség épülete előtt – mondta Hiller István, a tömörülés elnöke a testület szombati zárt ülése utáni sajtótájékoztatón, Budapesten.

Közlése szerint még az MSZP november közepi kongresszusa előtti időpontra kezdeményezik a párt hét platformjának közös konferenciáját, amely az MSZP és a magyar demokrácia jövőjéről szól majd. A cél, hogy „világosan kialakítsunk egy irányt, amelyet a többség közösen képviselni tud” – fogalmazott Hiller István.
Kérdésre válaszolva azt mondta, ő nem kezdeményezi, hogy a platformkonferencián szerepeljen Gyurcsány Ferenc pártból való kizárásának ügye, és kételyét fejezte ki, hogy ez a téma meghatározóan felmerül-e majd. A szociáldemokrata társulás a majdani demokratikus ellenzéki összefogás erősítéséről szeretne elsősorban tárgyalni ezen a plénumon – hangsúlyozta.
Hiller István utalt arra, hogy az együttműködés lehet „belső koalíció”, de lehet szó párton kívüli erővel való összefogásról is, így szeretnék elérni legszélesebb körben a szavazókat. Gyurcsány Ferenccel akkor is megvalósítható az együttműködés, ha ő a pártból kiválik – jegyezte meg.
Más felvetésre kifejtette: a jövő évi költségvetés-tervezet egyik nagy vesztese az oktatásügy. Emlékeztetett a Széll Kálmán Tervre, amely szerint két év alatt 38 milliárd forintot terveznek kivonni a felsőoktatásból. Ez – véleménye szerint – együtt jár majd az államilag támogatott hallgatói létszám radikális csökkentésével és a tandíj bevezetésével.
Úgy fogalmazott, a nemzeti köznevelési törvény megvalósításához szükséges pénz „nem áll rendelkezésre”, az iskolák államosítását és a pedagógus életpálya-modellt pedig nem lehet megvalósítani a költségvetés átcsoportosításával.
Steiner Pál, a szociáldemokrata platform tagja elmondta: teljes mértékben készen állnak az MSZP alapszabályának „koherens módosítására”, és arra is, hogy az alapelvekben megegyezzenek. Felhívta a figyelmet arra, hogy az alapszabály módosítása csak a küldöttek kétharmadának egyetértésével lehetséges. Az alapszabályban a legfontosabb alapelvek szerepelnek, úgy mint a párt profilja, politikai-ideológiai meghatározása vagy a tagsági viszonyok.
Véleménye szerint külön testületnek kell foglalkoznia az alapszabály jogi kérdéseivel, míg egy másiknak az etikai, fegyelmi ügyekkel.