Medvegyev visszalép: Putyin indul az elnökségért jövőre

Vlagyimir Putyin jelenlegi miniszterelnök fog indulni jövőre az elnöki posztért – jelentette be a BBC tudósítása szerint Dimitrij Medvegyev, Oroszország jelenlegi elnöke a kormányzó párt éves kongresszusán. Putyin 2000 és 2008 között volt elnök, de harmadszor nem választhatták újra. Az alkotmány értelmében a jövő márciusi választásokon már újra indulhatna.

 

 

 

 

A brit lap megjegyzi: hónapok óta folynak a találgatások, hogy vajon melyikük indul majd jövőre az elnöki posztért. Névtelen magas rangú kormányzati források már júliusban azt mondták a Reuters hírügynökségnek, hogy Putyin az indulás mellett döntött, de eddig sem ő, sem Medvegyev nem nyilatkozott hivatalosan a kérdésben. A Reuters a nyáron azt írta: Putyin a legnépszerűbb politikus Oroszországban, így szinte biztos, hogy elnyerné a harmadik elnöki mandátumát is.

Medvegyevet ugyanakkor két tanácsadója is nyíltan sürgette, hogy jelentse be indulását a következő orosz elnökválasztáson, mert úgy vélik Vlagyimir Putyin esetleges visszatérése „nemzeti katasztrófával” érne fel – írta júliusban a Wall Street Journal. Igor Yurgens és Jevgenyij Gonthmaker erről egy orosz üzleti lapnak írt cikkükben értekeztek. Putyin és Medvegyev láthatatlan harcáról az elnöki posztért ebben a korábbi cikkünkben olvashat részletesen.

Putyin fájdalmas reformokat ígér

Szokatlanul mérsékelt hangvételű beszédet mondott Vlagyimir Putyin az Egységes Oroszország Párt pénteken kezdődött kétnapos kongresszusának első napján Moszkvában.

A miniszterelnök, aki nem tagja a pártnak, síkraszállt az emberi jogokat védők támogatásáért, jóllehet „azok gyakran bírálnak engem”. Mint hozzátette, ezek a jogvédők olyan problémákra hívják fel a figyelmet, amelyekkel a hétköznapokban nem mindenki törődik.

Putyin egyúttal segítséget ígért a független tömegtájékoztatási eszközöknek. Elképzelhetőnek tartja „valóban független” sajtóorgánumok finanszírozását nem kormányzati szervezeteken keresztül. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy Oroszországban erősen korlátozzák a média szabadságát.

A gazdasági válságra kitérve a kormányfő úgy vélte, hogy hazája sem úszhatja meg a „fájdalmas reformokat”. „Néha az állam kénytelen édes méz helyett keserű orvosságot csöpögtetni a polgárok teájába” – fogalmazott, hozzátéve: a nép ezt megértéssel fogadja, ha a kormány okosan megmagyarázza a dolgot.

Putyin elismerte, hogy hiányosságok vannak az orosz igazságszolgáltatásban. „Papíron a törvény előtt mindenki egyenlő, ám attól tartok, hogy ez nincs így. Ez valószínűleg más országokban sincs másképp, ám ez nem jelenti azt, hogy igazságszolgáltatásunkat nem kellene javítani” – hangoztatta a gyönyörűen felújított kereskedelmi központban, a Gosztyinij Dvorban rendezett kongresszus küldöttei előtt.

Borisz Grizlov, az állami duma (alsóház) elnöke a kormányfőnél jóval magabiztosabb hangot ütött meg. „Oroszországban ma nem létezik egyetlen olyan párt sem, amely pótolhatna minket anélkül, hogy ez ne járna súlyos következményekkel az országra nézve” – hangoztatta Grizlov.

Az Egységes Oroszország Pártnak 315 képviselője van a 450 tagú dumában, azaz bő kétharmados többséggel rendelkezik.

 
F:ATV