Orbán Viktor: A devizahiteleseken segíteni kell

A devizahiteleseknek segíteni kell, mert az nem megy, hogy egy országban egymillió embert becsapjanak – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő pénteken Dabason, egy városfejlesztési beruházás átadási ünnepségén.

A miniszterelnök kifejtette: az nem tartható, hogy az emberek éveken át fizetik törlesztőrészleteiket, majd kiderül, hogy többel tartoznak, mint az indulásnál. „Világossá kell tenni, hogy Magyarország nem gyarmata senkinek sem” – szögezte le. „Amit nem lehet megcsinálni Bécsben, Berlinben, Párizsban, vagy éppen Brüsszelben, az a magyarokkal szemben sem engedhető meg” – hangsúlyozta. Orbán Viktor arról is szólt, hogy Európa nagy bajban van, és – mint mondta – ha becsukjuk a szemünket, az nem változtat a tényeken. Európán csődhullám söpör végig. Az a kérdés, hogy mi magyarok képesek vagyunk e ettől a csődhullámtól megmenteni magunkat. „Ha nem fizetjük vissza az ország államadósságát, akkor holtunk napjáig másoknak fogunk dolgozni.”

 

Fotó: MTI

 

 

Amikor 1990-ben belevágtunk a rendszerváltásba, akkor mindannyiunknak elegünk volt abból, hogy hiába dolgoztunk, nem vagy csak nagy nehezen juthattunk előre. Mint mondta: a rendszerváltás után 20 évvel, még mindig nem értük el a munka eredményeként a gyors előremenetelt. „Ezért, ha nem változtatjuk meg az adórendszert, a költségvetést, a szociális segélyrendszert és számos más dolgot, akkor Magyarországon nem lesz érdemes többet és jobban dolgozni”- hangsúlyozta. E változásokra, Magyarország elrugaszkodására a válságövezettől csak akkor van esély, ha az emberek eltökélten kitartanak a közös célok mellett – tette hozzá.

 

A miniszterelnök szerint izgalmas ősz következik. Mint mondta: megváltoztatják az oktatási-, az egészségügyi rendszert, átalakítják a szociális rendszert. Nem fogadjuk el többé, hogy életképes, egészséges emberek segélyekből akarjanak megélni, amikor az országban oly sok tennivaló van. „Százezerszám fogjuk az embereket a munkanélküliségből a startmunkán keresztül visszajuttatni a munka világába.” Olyan adórendszer lesz, ami azokat jutalmazza, akik dolgoznak – hangsúlyozta. Az iskolarendszer az átalakítása után a gyerekeket garantáltan olyan tudáshoz juttatja, amellyel megállják a helyüket a világban. „Mert az tarthatatlan, hogy ma a gyerekek úgy kerüljenek ki a középiskolákból, egyetemekről, hogy nem találnak munkát, mert nem arra tanítjuk őket, amire egyébként Magyarországnak szüksége volna” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

 

Fotó: Botár Gergely

 

 

A dabasi városközpontot az Európai Unió és a magyar állam által társfinanszirozott integrált funkcióbővítő városrehabilitációs projekt keretében újították fel. Megvalósult a kistérségi járóbeteg szakellátás korszerűsítése és a Táncsics Mihály Gimnázium bővítése, korszerűsítése. A nándorfehérvári diadal 555. évfordulója alkamából közadakozással épült Kapisztrán-emléktornyot is ma avatták fel. A teljes beruházás 1,2 milliárd forint értékű és négy év alatt valósult meg.