A kormány új együttműködésre törekszik az egyházakkal

Az idén 1,8 milliárd forintos keret áll rendelkezésre arra, hogy támogassák az egyházak kulturális, örökségvédelmi, ifjúsági és közösségszervező programjait, karitatív tevékenységét – közölte Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón, Szombathelyen.

A kormányzat „új együttműködésre” törekszik az egyházakkal, nem csupán azok intézményeinek fenntartását, hanem kulturális és társadalmi közösségépítő programjait is igyekszik támogatni- mondta Szászfalvi László. Hozátette: az idén 1,8 milliárd forintos keret áll rendelkezésre arra, hogy támogassák az egyházak kulturális, örökségvédelmi, ifjúsági és közösségszervező programjait, karitatív tevékenységét.

Példaként említette, hogy Vas megyében 150 millió forinttal támogatják a Jáki templom felújítását, amelyről látogatása során a helyszínen is tájékozódik.

A nemzetiségi szervezetek támogatásáról szólva hangsúlyozta: meg kívánják akadályozni az „etnobiznisz” folytatását, ezért a konkrét feladatfinanszírozás irányába mozdulnak el, 2013-tól pedig a népszámlálási eredményekhez, vagyis a valósághoz igazítják a finanszírozást.

Az Országgyűlés várhatóan az ősszel fogadja el a nemzetiségek jogairól szóló törvényt, amelynek célja, hogy biztosítsa a nemzetiségek számára kultúrájuk, identitásuk megőrzését, önkormányzataik kiszámítható működését, intézményeik fenntarthatóságát.

Szászfalvi László kiemelte: miközben a Magyarországnál négyszer nagyobb Lengyelországban 7500 civil szervezet működik, addig nálunk ezek száma 65 ezerre tehető, ám jelentős részük csupán papíron létezik.

Az államtitkár azt mondta: igyekeznek rendet tenni ezen a területen is, de természetesen nem „állami korbácseszközökkel”, hanem a jogi feltételrendszer tisztázásával, egy átfogó kerettörvény megalkotásával, valamint a finanszírozási rendszer a mainál igazságosabb, a civil szervezetek számára is elfogadható átalakításával.