Tovább hosszabbítja líbiai műveletét a NATO

Újabb három hónappal, egészen év végéig meghosszabbítja líbiai katonai műveletét a NATO.

A tagországok nagyköveteinek szerdai brüsszeli találkozóján született döntés megerősíti a szövetség illetékeseinek korábbi közléseit, amelyek szerint a NATO addig marad Líbia körzetében, amíg azt szükségesnek látja a polgári lakosság védelme érdekében.
Anders Fogh Rasmussen főtitkár Brüsszelben kiadott közleményében hozzátette: a NATO látványosan sikeres volt a nemzetközi közösség által rábízott feladat végrehajtásában, de még mindig lát fenyegetést a civil lakosság irányában. A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsnak is az a kérése, hogy a művelet folytatódjék – jelezte a szövetségi illetékes.
Hangoztatta, hogy a helyzetet a továbbiakban is rendszeresen áttekintik, így a mostani döntés bármikor felülvizsgálható. Rendszeresen egyeztetnek az ENSZ illetékeseivel és a líbiai hatóságokkal is – emelte ki.
„Eltökéltek vagyunk abban, hogy a műveletet addig folytatjuk, amíg szükséges, de készek vagyunk befejezni azt, amint lehetséges” – fogalmazott Rasmussen a közleményben.
Mint kiemelte, ez a líbiai népnek is egyértelmű üzenet: a NATO egy nappal sem marad tovább, ha a helyieknek már sikerült úgy kezükbe venniük az ellenőrzést, hogy az „új Líbia” felé biztonságos átmenetet tudnak biztosítani.
Az ENSZ-felhatalmazás alapján március végén kezdett művelet keretében a NATO hadereje gondoskodik arról, hogy tengeri úton ne jusson el fegyverszállítmány az időközben megbuktatott rezsim erőihez, valamint hogy betartsák a líbiai légtérben a repülési tilalmat. Emellett a NATO rendszeresen légicsapásokat mér a líbiai polgári lakosságot támadó, illetve fenyegető katonai erőkre. A szövetség gépei eddig csaknem 24 ezer bevetést, ezen belül közel kilencezer légicsapást hajtottak végre Líbia fölött.
A művelet egyszer már meghosszabbított határideje a jövő héten járt volna le.