A volt miniszterelnök szerint szó sincs jogi ügyről, legfeljebb látszólag

Disznóságról és koncepciós perről – felfüggesztették Gyurcsány mentelmi jogát

A volt miniszterelnök szerint szó sincs jogi ügyről, legfeljebb látszólag – valójában Obán Viktor akarja őt politikai értelemben megölni. De Gyurcsány Ferenc szerint vádlottból vádlóvá magasodik, ott, ahol a hatalom basáskodik.

Április 29-én érkezett a mentelmi bizottsághoz az ügyészségi kikérő, kezdte kronológiai sorrendben Rubovszky György, a grémium elnöke Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztési javaslatának indoklását. A bizottságnak egyébként az ügyészség azt üzente, hogy a 2008 június 21-ei tárgyaláson Gyurcsány Ferenc hivatali hatalmával visszaélt, amikor azt javasolta, hogy a sukorói beruházás elindítása érdekében legyen telekcsere – ezzel pedig a nemzeti vagyonkezelő jogát vonta el Gyurcsány az ügyészség szerint.

A szocialista kisebbségi véleménye szerint mivel csak a nándorfehérvári teremben lehangzottakat kifogásolta az ügyészség, márpedig ott Gyurcsány Ferenc döntést nem hozott, így bűncselekményt sem követett el. Így a mentelmi bizottság szocialista tagjai nemmel szavaztak Gyurcsány „kiadatására”, a többiek viszont rábólintottak.

Gyurcsány Ferenc a pulpitusról mondta el beszédét. A Fidesz frakció többször felzúdult, de a volt miniszterelnököt ez nem zavarta. Gyurcsány kijelentette: az ügyészség hazudik, a vád és gyanú egyetlen szava sem igaz. Ő és kormánya anno azon dolgozott, hogy egy milliárd dolláros beruházást csábítson Magyarországra, olyat, amelyik 2500 munkahelyet teremt. És most az ügyészség hivatali visszaéléssel gyanúsítja, pusztán azért, magyarázta Gyurcsány, mert miután minden illetékes hivatal rábólintott, a miniszterelnök is jóváhagyta, támogatta a projekt megvalósítását.

De ez nem véletlen, hiszen csak látszólag van jogi ügyről szó, valójában politikai leszámolás zajlik. Gyurcsány ezt Orbán egy 2007-es mondására alapítja, miszerint megtanulta, hogy politikai ellenfelét meg kell ölnie, illetve azt is hozzátette, hogy jobban szeretné Gyurcsányt holtan, mint sebesülten.

De Gyurcsány szerint Orbán őt megsebesíteni sem tudja, akkor sem, ha egyértelmű, hogy az Orbánhoz lojális Polt Péter legfőbb ügyész a vádlottak padjára akarja ültetni. De Gyurcsány szerint ő nem lesz vádlott,sőt vádlottból vádlóvá magasodik, és ellensége lesz Orbán autokratikus rendszerének, amelyik milliókat nyom el, és százezreket tart létbizonytalanságban – miközben az ország falvaiban és városaiban a pőre hatalom basáskodik és ült tort.

Mindenesetre Gyurcsány szerint az 50-es évek óta nem zajlott koncepciós per – de most zajlik. Ennek ellenére ő kész megvívni a harcot, ha kell, hát a tárgyalóeremben. Ami pedig a képviselőket illeti, Gyurcsány szerint soha nem tudják majd megmagyarázni gyerekeiknek és unokáiknak, miért vettek részt ebben a disznóságban. „Ami pedig engem illet – zárta beszédét a volt miniszterelnök – én egy jobb világot építek, mint amit maguk el tudnak képzelni”.

A parlament 306 igennel és 52 nemmel felfüggesztette Gyurcsány mentelmi jogát. Igennel szavaztak a kormánypártok, a Jobbik és az LMP képviselői, nemmel a szocialisták. Gyurcsány Ferenc korábban mentelmi jogának felfüggesztését kérte, a szavazáson azonban nem nyomott gombot.

Idén áprilisban egyébként a volt kormányfő jelentette be, hogy a legfőbb ügyész mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza. Néhány nappal később tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy együttműködik az ügyészséggel, de „Orbán Viktor meghosszabbított karjaként” tekint az ügyben eljáró ügyészekre. A kaszinóberuházásról úgy fogalmazott: a jogszabályokat betartva járt el, és ezt be is fogja bizonyítani.
 
A Népszava szombati számának adott interjúban viszont úgy fogalmazott: „mivel a Fidesz uralma kiterjed az igazságszolgáltatás bizonyos területeire is”, nem biztos benne, hogy sikerül ártatlanságát bizonyítania, ám abban igen, hogy a vele nem szimpatizáló közvélemény is meg fogja érteni: ártatlan.
 
A parlament döntésével Gyurcsány Ferenc lehet a rendszerváltás óta az első miniszterelnök, akit közvádas ügyben meggyanúsítanak.
atv.hu / nbgy