Schwarzenberg: az EU segít a választások megszervezésében, ha Kairó kéri

 Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter szerint az Európai Unió készen áll arra, hogy segítséget nyújtson Egyiptomnak a parlamenti választások előkészítésében, vagy a szavazatok összeszámlálásában, ha Kairó kéri.

„Szeretném leszögezni, hogy erről Egyiptomnak kell döntenie. Senki semmit nem kíván ráerőszakolni senkire” – jelentette ki a cseh diplomácia vezetője, miután egyiptomi kollégájával tárgyalt Prágában. Mohamed Kamel Amr egynapos látogatást tett csütörtökön a cseh fővárosban.
„Egyiptom rendelkezik a demokráciához vezető átmenet részletes tervével. A választásokat novemberre tűzték ki” – mondta újságíróknak az egyiptomi diplomata.
Kifejtette: a független, szabad és senki által nem befolyásolt választást az egyiptomi hatóságok azzal kívánják bebiztosítani, hogy minden egyes választási helyiségben bírák és megfigyelők lesznek. „Ez biztosítja a teljes függetlenséget és az ellenőrzést” – vélekedett Amr. „Minden pártnak lesznek megfigyelői a választási helyiségekben” – pontosította kijelentését a külügyminiszter.
Schwarzenberg biztosította egyiptomi kollégáját arról is, hogy igény esetén Csehország kész átadni tapasztalatait, amelyeket a demokráciába való átmenet során szerzett az elmúlt két évtizedben.