Nem csökkent az amerikai-palesztin nézetkülönbség

Nem csökkent az amerikai-palesztin nézetkülönbség Palesztina majdani ENSZ-tagságáról.

Változatlanul nézetkülönbség áll fenn a Palesztin Hatóság és az Egyesült Államok kormánya között a palesztin állam majdani ENSZ-tagságát célzó kérelem időszerűségével kapcsolatban.

Ezt szerdán közölte magas rangú palesztin illetékes azután, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök Rámalláhban megbeszélést folytatott David Hale-lel, Washington közel-keleti különmegbízottjával és Dennis Rosszal, az amerikai elnök tanácsadójával.

„A palesztin és az amerikai álláspont között a találkozó után is szakadék tátong” – fogalmazott Nábil Abu Rudeina, a palesztin elnök szóvivője.

ENSZ BT - (MTI/EPA/Peter Foley)

Mint hozzátette, a palesztin fél „eltökélten kitart ama joga mellett, hogy az ENSZ elé terjessze a palesztin állam tagfelvételi kérelmét”. A szerdai találkozó során fény derült a felek álláspontjai közötti különbség nagyságára, valamint arra, hogy változatlanul eltérően ítélik meg az ENSZ-ben tervezett palesztin diplomáciai lépést.

Abu Rudeina elmondta: a felek megállapodtak abban, hogy kapcsolatban maradnak egymással, illetve a közel-keleti kvartett (Egyesült Államok, Oroszország, ENSZ, EU) különmegbízottjával, Tony Blairrel.

Az amerikai küldöttek megismételték Washington elutasító álláspontját a palesztin állam ENSZ-tagságát illetően. Egyúttal beszámoltak arról, hogy Blair intenzív erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a kvartett nyilatkozatot tegyen közzé, a béketárgyalások felújítására szólítva fel Palesztinát és Izraelt.