Az oroszok korábban bírálták a NATO-beavatkozást

Moszkva is sorban áll a líbiai olajcsapoknál

Az oroszok korábban bírálták a NATO-beavatkozást, most energiaprojektekről tárgyalnak az átmeneti líbiai vezetéssel.

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács igyekszik újraindítani az ország olajra alapozott gazdaságát. Miközben az országban jelen levő összes olajtársaság papírjai erősödnek a tőzsdén, Líbiában bejelentették, a várakozások szerint kevesebb mint két héten belül újraindítják az olajtermelést a Misla és a Sarir olajmezőkön.

Az átmeneti tanács széleskörű nemzetközi kapcsolatokat kíván kiépíteni annak érdekében, hogy újra felpumpálja olajexportját – ennek érdekében a NATO-beavatkozást bíráló Oroszországgal is felvették a kapcsolatot. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közlése szerint a tanács kérésére hívták meg a líbiai vezetőket Moszkvába, hogy tárgyalásokat folytassanak jövőbeni energiaprojektekről.

A líbiai átmeneti vezetés hangsúlyozta, a Kadhafi-rendszer elleni harcokban őket támogató NATO-országok „elsőbbséget élveznének az olajban gazdag ország energiaprojektjeiben”.

Moszkva elismerte

Oroszország egyébként csupán néhány napja, csütörtökön ismerte el a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot tényleges hatalomnak. Szergej Lavrov külügyminiszter a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében mondott beszédében hangsúlyozta: Moszkva soha nem képviselt olyan álláspontot, amely igazolta volna Moamer el-Kadhafi rezsimjének tetteit, és rég követelte Kadhafi távozását. Emlékeztetett rá, hogy Dmitrij Medvegyev elnök már májusban leszögezte, hogy a líbiai vezetőnek távoznia kell.

Ugyanakkor rámutatott: „A jog fensőbbségének, az Afrikai Unió és az ENSZ kezdeményezésének ignorálását jelentette az, ahogyan a NATO és néhány más állam megvalósította az ENSZ Biztonsági Tanácsának líbiai határozatait, és ez megsokszorozta a civil áldozatok számát.” Hozzátette, hogy a NATO líbiai eljárásával megsértette saját új stratégiai koncepcióját, amely a nemzetközi jog tiszteletben tartását hirdette meg.

A minisztérium honlapján közzétett nyilatkozat rámutat: Moszkva figyelemreméltónak értékeli a tanács meghirdetett reformprogramját, amely új alkotmány kidolgozását, általános választások megtartását és ezt követően új kormány megalakítását irányozza elő.

A dokumentum azt is hangsúlyozza: Oroszország arra számít, hogy az új líbiai hatalom betartja az előző rezsimmel kötött nemzetközi szerződéseket.