Kínzások: többszörösére nőtt a szír börtönökben a halálozások száma

Míg az elmúlt években átlagosan öten haltak meg a szíriai börtönökben, idén néhány hónap alatt már 88 haláleset történt.

Ugrásszerűen nőtt idén a szíriai börtönökben a halálozások száma – áll az Amnesty International nemzetközi emberjogvédő szervezet kedden Genfben nyilvánosságra hozott összesítésében.

A beszámolóban rámutatnak arra, hogy 2011 előtt évente átlagosan öten haltak meg a szíriai börtönökben, idén már 88 halálesetről tudni. A szóban forgó elhalálozások az április elseje és augusztus 15-e közötti időszakban történtek, vagyis azt követően, hogy Szíriában március derekán népfelkelés tört ki az országot irányító rezsim ellen.

A 88 elhunyt rab mindegyike férfi – 10-en közülük 13 és 18 év közötti kiskorú – volt. Az AI úgy tudja: a rendszerellenes tüntetések során tartóztatták le őket, és a jogvédő szervezet közlése szerint 52 esetben elég bizonyítéka van arra, hogy a börtönökben ért kegyetlen bánásmód okozta a rabok halálát.

Az AI azokra a videofelvételekre alapozza ezt a feltételezését, amelyeket az áldozatok holttestéről készítettek, miután átadták azokat a családoknak. A holttesteken ütlegek, kínzások, égési és vágott sebek láthatóak – számol be jelentésében az AI.

Lövik a tömeget, amíg Asszad kávézgat

Kedd reggel egyébként kormányellenes tüntetések robbantak ki Szíria-szerte a muzulmán szent ünnepet, a Ramadánt lezáró imákat követően. A tömeg Damaszkuszban is felvonult, nem olyan távol a mecsettől, ahol a szíriai elnök, Basár el-Asszad fohászkodott. A kormányzat ismét a tömegbe lövetett, legalább hét ember meghalt, sokan pedig megsebesültek.

Ezt követően az állami televízió felvételeket közölt Asszadról, amint az elnök részt vesz egy damaszkuszi mecsetben az imádkozáson, valamint több emberrel kávézgat azt követően. Ezzel egy időben azonban, a mecsethez közel eső kerületekben is emberek ezrei vonultak fel, a rezsim lemondását követelve.

Nincs jel

Ismét felfüggesztették több helyen a telekommunikációs csatornákat, a biztonsági erők pedig igyekeztek megtisztítani a mecsetek körüli utcákat. A kormányerők különösen nagy hangsúlyt fektettek a temetők biztosítására, ahol szokásos a Ramadán végén meglátogatni az elhunyt hozzátartozókat. Egy damaszkuszi temetőben a város Kabun nevű negyedében tüzet nyitottak a hatóságok egy kisebb tömegre – az egyik aktivista szerint több áldozata volt az oszlatásnak.

2200 áldozat?

Der al-Zúrban is folytatták a felkelés elfojtását a kormányerők – az aktivisták szerint itt is tüzeltek a tömegre, a demonstrációk azonban szinte már egész Szíriában komoly kihívást jelentenek a rezsimnek. Az ENSZ szerint már legalább 2200 embert meggyilkoltak a damaszkuszi rezsim elleni, március óta tartó tüntetések során. A számokat azonban nehéz megerősíteni, tekintettel, hogy a média és a nemzetközi szervezetek nagy része ki van tiltva Szíriából.