Amerikai szankciók a szíriai külügyminiszter és két másik hivatalos személy ellen

– Elrendelte Valíd Moallem szíriai külügyminiszter, valamint az arab ország két másik vezető tisztségviselője számláinak befagyasztását kedden az amerikai pénzügyminisztérium a damaszkuszi vezetés által a kormányellenes tüntetőkkel szemben alkalmazott egyre nagyobb fokú erőszak miatt.

A szankciók másik két érintettje, Ali Abdel-Karim Ali, Szíria bejrúti nagykövete és Butaina Saabán, Bassár el-Aszad elnök tanácsadója. A David Cohen terrorelhárításért és pénzügyi hírszerzésért felelős amerikai pénzügyminiszter-helyettes által aláírt közlemény szerint a büntetőintézkedések célja az, hogy növeljék az Aszad-rezsim három elvi támogatójára gyakorolt közvetlen nyomást.
Barack Obama amerikai elnök múlt bcsütörtökön közleményben szögezte le, hogy az Egyesült Államok nyomást fog gyakorolni Aszad elnökre, hogy álljon el a demokratikus átalakulás útjából, amivel de facto lemondásra szólította fel a szíriai vezetőt.
Obama egyúttal befagyasztatott minden szíriai állami vagyont, amely amerikai joghatóság alá tartozik és honfitársai számára megtiltott minden ügyletet a hivatalos Damaszkusszal.
A múlt héten meghirdetett szankciók a szíriai olajra és olajtermékekre is vonatkoztak, és egyúttal megtiltották az amerikai állampolgárok számára a Szíriában történő
beruházást. Washington már korábban is vezetett be gazdasági büntetőintézkedéseket az Aszad-rendszer ellen, de azoknak nem volt sok foganatja.