Szeptember 7-én kezdődik a Fidesz és a KDNP közös, kihelyezett frakcióülése Hajdúszoboszlón

Lázár: Erőltetett menet lesz az őszi ülésszak

 

A sarkalatos törvények megalkotása lesz az egyik legfontosabb témája a Fidesz szeptember 7-én kezdődő, háromnapos, Hajdúszoboszlóra kihelyezett frakcióülésének témája – jelentette ki Lázár János hétfői sajtótájékoztatóján. A frakcióvezető elmondta azt is: a tanácskozáson beszédet mond Orbán Viktor is, aki értékeli az elmúlt évet, valamint kijelöli a frakció előtt álló feladatokat.

Szeptember 7-én kezdődik a Fidesz és a KDNP közös, kihelyezett frakcióülése Hajdúszoboszlón – jelentette ki Lázár János. Mint mondta, aznap elnökségi ülést is tart a nagyobbik kormányzó párt. Kiemelte, hogy a frakcióülésen Orbán Viktor értékeli az elmúlt egy év munkáját, beszámol a kormány munkájáról, és a frakció előtt álló feladatokat is ismerteti. A politikus hangsúlyozta azt is, hogy a képviselők számára az ülésen időkeret nélküli kérdés- és vitalehetőség nyílik majd.

Lázár János sajtótájékoztatója

 

Lázár János ismertette a kihelyezett frakcióülés napirendi pontjait. Áder János képviselőtársunk beszámol az általa elvégzett munkáról: az új választójogi és az igazságügyi rendszer szabályozásának elveiről – fűzte hozzá. Emellett tájékoztatást kapnak majd a Belügyminisztériumtól a készülő önkormányzati törvényről, és a frakció kialakítja majd ezzel kapcsolatosan is a saját álláspontját. Napirendre tűzzük majd a devizahitelesek ügyét is – szögezte le a frakcióvezető.

Mint ismert, a kormány az őszi ülésszakban hatvan törvényjavaslat szabályozását tűzte ki célul. Ezekről a frakció tagjai kabinetüléseken tájékozódnak majd – tette hozzá Lázár János. Lesznek olyan sarkalatos törvények, amelyeket a szeptember 7-én kezdődő frakcióülést követően szeretnénk az Országgyűlés elé beterjeszteni – hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, szeptember közepén szeretnének javaslatot tenni az új választójogi rendszer főbb szabályozási elveire. A politikus emlékeztetett arra, hogy a Salamon László által vezetett eseti bizottságnak szeptember 30-áig küldhetik meg a képviselők a szabályozási javaslataikat.

 

 

Legalább ilyen súlyú lesz az igazságszolgáltatás átszervezésének feladata is –jegyezte meg a fideszes politikus. Hozzátette: kiemelt fontosságú azoknak az átmeneti rendelkezéseknek a megfogalmazása, amely lehetővé teszi a bírók kinevezésére vonatkozó moratórium feloldását. Szeretnénk, ha az igazságszolgáltatásban semmilyen fennakadás nem lenne, ha senki nem szenvedne kárt a nyugdíjba vonuló bírók munkaleállása miatt – szögezte le.

Várhatóan a hónap közepén nyújtják majd be a bíróságokra, a bírák jogállására, az ügyészekre és az ügyészek jogállására vonatkozó törvénycsomagot. Az a cél, hogy Magyarországon jól működjön az igazságszolgáltatás, gyors és hatékony legyen – hangsúlyozta Lázár János.

A frakciónak döntenie kell a kihelyezett ülésen az önkormányzati szabályozás alaptételeiről is.

 

 

A képviselőcsoportunk javaslatot fog tenni az Alkotmánybíróság (Ab) működésére vonatkozó szabályokra is – jelentette ki, hozzáfűzve: ezt kedden küldik el az a kormánynak, az Ab-nak, valamint az alkotmányügyi bizottságnak.

Lázár János kiemelte: azt szeretnék, ha november legvégére, december elejére lezárulna a sarkalatos törvények vitája. Várhatóan „erőltetett menet lesz” az őszi ülésszak, több alkalommal heti négynapos ülésekkel, hiszen ezzel párhuzamosan meg kell kezdenünk az új adótörvénynek és a költségvetésnek a vitáját is – húzta alá a Fidesz frakcióvezetője.

 

 

A Munka Törvénykönyvének újraszabályozása nem szerepel a frakcióülés témái között, mivel tudomásunk szerint nincs ezzel kapcsolatos törvényjavaslat, és a kormányülésen sem tárgyaltak róla – reagált a frakcióvezető az ezzel kapcsolatos felvetésre. Ugyanakkor hozzátette: volt egy szociális konzultáció, amely „viszont kőbe van vésve”. Amit akkor egymillió ember kimondott, azt a kormánynak és a parlamentnek tiszteletben kell tartania – szögezte le.

A bajbajutott devizahitelesek helyzetével kapcsolatos újságírói kérdéssel kapcsolatban elmondta: véleménye szerint sokan a 16 százalékos, egykulcsos adórendszernek köszönhető többletjövedelemből finanszírozzák a megnövekedett törlesztőrészletet.

 

 

Az önkormányzati rendszer átalakításra szorul – szögezte le az ezzel kapcsolatos felvetésre. Mint mondta, az ország demográfiai helyzetéhez és gazdasági teljesítőképességéhez mérten kell igazítani az ellátórendszert. Nincs vita abban, hogy minden helyi közösség számára meg kell tartani az önrendelkezés jogát – fűzte hozzá Lázár János.

El kellene adni a kormányüdülőket

A Fidesz frakcióvezetője szerint jó üzenet lenne a társadalom felé, ha a kabinet felülvizsgálná, milyen állami vezetői körnek jár kiemelt egészségügyi ellátás, ahogyan az is, ha eladnák a kormányüdülőket. Lázár János ezt hétfői budapesti sajtótájékoztatóján mondta a például a gépkocsivásárlást, a kommunikációs költségeket és az informatikai beruházásokat firtató, az ilyen jellegű kormányzati kiadásokról érdeklődő újságírói kérdésre válaszul. A politikus azt mondta: újra kellene gondolni, milyen állami vezetői körnek jár kiemelt egészségügyi ellátás. Azt szerinte sem fogja senki számon kérni, ha a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a hivatalban lévő tárcavezetők vagy volt közjogi méltóságok ilyen ellátásban részesülnek, azon viszont lehet vitatkozni, hogy egy államtitkárnak, egy helyettes államtitkárnak vagy egy főosztályvezetőnek jár-e ilyen egészségügyi szolgáltatás.

Jó üzenet lenne, ha a kormány ezt felülvizsgálná, csakúgy, mint a kormányüdülőket – mondta Lázár János, aki szerint utóbbiakra semmi szükség, el kellene adni azokat. Ha pedig mégsem értékesíti az állam ezeket a létesítményeket, akkor gyermekek üdültetésére kell használni – tette hozzá, megjegyezve: feleslegesnek tartja, hogy középvezetők kormányzati üdülőkben kedvezményes feltételekkel üdüljenek.

A frakcióvezető szerint a jelenlegi kormányt nem lehet luxuskiadásokkal vádolni. „A Fidesz-kormányzat világosan megbélyegezte az Audival járókat – pártállástól függetlenül -, és egyértelműen letette a voksot a népautó Skoda mellett” – fogalmazott. Úgy látja, ennél szimbolikusabb lépést nem nagyon lehet tenni. Szavai szerint egy kormányzat akkor várhat el jó munkát akár a miniszterektől, akár a minisztériumi tisztségviselőktől, ha a működés minimális infrastrukturális eszközeit biztosítja. A mai világban az információs technológiai eszközök vagy akár egy-egy legolcsóbban beszerezhető jármű kijár azoknak, akik „üzemeltetik” az országot, még akkor is, ha mindez az adófizetők, a szociálisan nehéz helyzetben lévők számára természetesen nagy disszonancia – mondta Lázár János.