Sínai-félsziget demilitarizált övezet

Egyiptomi csapaterősítés a Sínai-félszigeten – Izrael beleegyezett

 

Az izraeli és az egyiptomi kormány megállapodott egymással arról, hogy Egyiptom csapaterősítést hajtson végre a zsidó állammal szomszédos Sínai-félszigeten – közölték nevük elhallgatását kérő egyiptomi és izraeli tisztségviselők.

Egy fegyveres csoport nyolc embert megölt, és 31-et megsebesített múlt csütörtökön a Vörös-tenger partján fekvő dél-izraeli városban, Eilatban egy hármas merényletben.

Izrael szerint a merénylők a Sínai-félszigeten át jutottak be a tengerparti városba, ez pedig arra utal – mondták -, hogy a félsziget kezd kicsúszni az egyiptomi kormány ellenőrzése alól.

A pénteken aláírt előzetes megállapodás szerint – amint azt a The Economist című brit hetilap megszellőztette legfrissebb számában – Egyiptom helikoptereket és páncélozott járműveket telepít a Sínai-félszigetre, de az ott állomásozó egy zászlóaljon felül további harckocsikat nem vezényelhet a területre, amely egyfajta ütközőövezet az arab ország és a zsidó állam között. Az 1979-ben az Egyesült Államokban, Camp Davidben aláírt egyiptomi-izraeli békemegállapodás értelmében a Sínai-félsziget demilitarizált övezet, ahol Egyiptom legfeljebb 750 határőrt állomásoztathat az Izraellel közös, 200 kilométer hosszú határ mentén.

Egyiptomi közlés szerint további megállapodás kérdése, hogy Kairó pontosan mennyi katonát telepíthet a félszigetre, de hírek szerint több ezer fegyveresről van szó.

Egy egyiptomi katonai szakértő szerint az óriási – 60 ezer négyzetkilométer – területű, sivatagos, hegyek szabdalta Sínai-félszigetet külön regionális parancsnokság alá kellene helyezni, és legalább két hadosztályt – 24-40 ezer katonát – kellene odatelepíteni.