A Hamasz már iráni rakétákkal lövi Izraelt

 

Az Izraellel szomszédos ország azt akarja, hogy a zsidó állam hagyjon fel a Gázai övezetben található terrorbázisok felszámolásával. A Hamasz viszont már iráni rakétákkal lövi Izraelt, amit egyelőre még nem véd száz százalékosan a csak részben befejezett Vaskupola nevű rakétaelhárító rendszer.

 Jordánia arra figyelmeztette Izraelt, hogy az egész Közel-Kelet lángba borulhat, ha tovább folytatja a gázai terrorbázisok felszámolását. Egyiptom is bírálta Izraelt, és azt követeli, hogy nemzetközi vizsgálat derítse ki, mi okozta az öt egyiptomi határőr halálát, akiket lövések értek a Sínai-félszigeten. Palesztin terrorszervezetek három napja rakétákkal lövik a dél-izraeli városokat. Eddig csaknem száz lövedék csapódott be. Egy izraeli meghalt, öten életveszélyesen megsebesültek.

Az a 35 éves izraeli férfi, akinek az autóját egy Gázából kilőtt rakéta telibe találta, éppen kilenc hónapos terhes feleségét igyekezett kimenteni a tűzvonalból. A férfi a kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe. Egy másik rakéta egy lakóházat talált el. A család éppen a szombati vacsorához készült.„A rakétatalálatban két kisgyermek súlyos fejsérülést szenvedett, és két felnőtt is megsérült” – mondja a beersevai mentőszolgálat vezetője.

Más városokat is találat ért. Legalább öt ember életveszélyes sérülést szenvedett. A támadásokért két év óta először közvetlenül a Hamasz vállalta a felelősséget.

Izrael idén év elején kezdte meg a Vaskupola elnevezésű rakétavédelmi rendszer telepítését a Gáza övezet körül. A korszerű légelhárító berendezések több tucat rakétát elfogtak, de még nem nyújtanak teljes védelmet. A palesztin terrorszervezetek a katyusa lövedékek mellett már iráni gyártmányú rakétákat is használnak. Ezeket Egyiptom felől juttatták el az övezetbe. Az iráni rakétákkal a terroristák akár 40-60 kilométer távolságra is el tudnak lőni.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a rakétavédelmi rendszer gyorsított kiépítését ígérte, és azt mondta, hogy fokozzák a támadásaikat a Gázai-övezetben lévő palesztin terrorbázisok ellen.