Izraeli buszokra támadtak Gázai arab fegyveresek 6 Izraeli és 7 terrorista meghalt

  Több ember meghalt ,6 Izraeli és 7 terrorista legalább 28 megsérültek abban a három támadásban, amelyek az egyiptomi határnál értek menetrend szerint közlekedő buszokat. Évek óta ez az első terrortámadás az egyiptomi-izraeli határon. 

 
 
Izraeli mentősök állank ...
Izraeli mentősök állank a megtámadott busz mellett
Reuters – Lior Grundman

Az első támadás helyi idő szerint dél körül történt: fegyveresek egy autóból lövéseket adtak le egy menetrend szerint közlekedő izraeli buszra, amely az egyiptomi határhoz közel közlekedett. A BBC szerint a buszsofőr nem állt meg, hanem egy közeli katonai bázisra hajtatott, ahol ellátták a sebesülteket. Legalább tíz ember könnyebben megsérült. A buszt a Vörös-tenger partján lévő izraeli üdülőhelytől, Eilattól északra támadták meg.

A második támadás során is egy gépkocsiból adtak le lövéseket egy olyan buszra, amely sok, a heti szolgálatból a hétvégére hazatérő izraeli katonát szállított. Ez az eset sokkal súlyosabbnak tűnik: itt legalább öten meghalt a Reuters szerint, s állítólag boma is robbant. Két helikopter szállította el a sebesülteket. Úgy tudni, a fegyveresek az egyiptomi határ felé menekülte, de az izraeli biztonsági erők üldözőbe vették őket, és mikor beérték a gépkocsit, tűzharc tört ki, melyben több támadó is életét vesztette.

Az egyiptomi hadsereg az izraeli partnereivel koordinálva a héten kezdett meg egy hadműveletet a Sinai-félszigeten, melynek célja a sivatagos területen egyre aktívabb fegyveres csoportok felszámolása. A feltehetően iszlamista kapcsolatokkal is rendelekző fegyveresek az utóbbi időben többször robbantottak az Izraelbe egyiptomi gázt exportáló vezetékeknél, és rendőrörsöket is megtámadtak.