Ehud Barak izraeli védelmi miniszter hétfőn jóváhagyta 227 új lakás építését

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter hétfőn jóváhagyta 227 új lakás építését  Arielben– közölte a minisztérium hétfőn. Az új lakások egy részét a 2005-ben Izrael által kiürített gázai Gus-Katíf egykori lakoi kapják – tették hozzá.

A  18 ezer lakosú  Arielt nagyrészt a volt Szovjetunióból érkezett új bevándorlók lakják.

Az izraeli vezetők többször is hangoztatták, hogy a Náblúsz palesztin nagyváros közelében található teleptömb Izrael állam „szerves része”.

Ariel polgármestere, Ron Nahman megerősítette, hogy az Ariel központját érintő ingatlanfejlesztési terv tíz éve indult, de 2004-ben politikai okból befagyasztották.

Benjámin Netanjahu kormánya múlt héten engedélyezte 1600 lakás építését a bekebelezett Kelet-Jeruzsálemben, kiváltva a palesztinok haragját és a nemzetközi közösség bírálatát. Az izraeli belügyminisztérium várhatóan „a közeli napokban” hagyja jóvá 2000 további lakás építését Givat Hamatosz zsidó negyedében és másik 600-ét Jeruzsálemben. A tárca augusztus 4-én már véglegesen engedélyezte 900 lakás építését a Betlehemtől nem messze fekvő Har Homában.

A palesztinok, akik szeptember 20-án szándékoznak „a palesztin állam” felvételét kérni az ENSZ-be, ismét bírálták az izraeli döntést.