A horvát tőzsdefelügyelet visszautasítja az INA igazgatósági elnökének kritikáit

A horvát tőzsdefelügyelet (Hanfa) visszautasítja és törvénysértőnek tartja Áldott Zoltánnak, az INA igazgatósági elnökének egy lapinterjúban megjelent, a felügyeletet bíráló kijelentéseit.

A Hanfa honlapján csütörtöki keltezéssel megjelent közlemény szerint Áldott Zoltán a HVG e heti számában megjelent interjújában több esetben is negatív összefüggésben említi a horvát tőkepiaci felügyeletet.
Az INA vezetője a hetilapban úgy fogalmazott: „a Hanfa nem méri egyenlő mércével a horvát tőzsdei vállalatokat”, továbbá „túllépte a hatáskörét”, mert a hatóság szerinte beavatkozott az INA üzleti ügyeibe. Áldott úgy ítélte meg, hogy „az ilyen szabályozói lépések hatására is az utóbbi két évben csökkent Horvátországban a befektetői aktivitás”.
A Hanfa a közleményben visszautasítja az INA vezetőjének kijelentéseit, amelyek „nemcsak rosszindulatúak és tendenciózusak”, de az ügynökség jó hírét is rombolják, továbbá azt mutatják, hogy Áldott nem ismeri a horvát tőkepiaci szabályozást.
A közlemény úgy fogalmaz: Áldott a korábbiakhoz hasonlóan ismét megtéveszti a közvéleményt. Meggyőződésének ad hangot, hogy az INA vezetője is ismeri a felügyelet hatáskörét és jogait, a vétségek és a bűncselekmények esetén igénybe vehető eszközöket, amelyeket „a felügyelet a személye ellen is alkalmazhat, az INA-nál betöltött jelenlegi, valamint korábbi funkciójával kapcsolatban”.
A hatóság véleménye szerint Áldott Zoltán kijelentései „nyíltan ellentétesek” a horvát tőkepiaci törvénnyel, amely tiltja, hogy bármivel is veszélyeztessék a felügyelet törvényes függetlenségét.