Mózes utolsó könyvéhez érkeztünk – dvárim – דְּבָרִים – dolgok(szavak-beszédek)

Összegzésnek is mondják ezt a könyvet, amely egyfajta  visszapillantás mindarra ami történt. Útravalónak is mondhatjuk, hiszen  Mózes, aki mindeddig a nép vezére volt, a nagy honfoglalásban már nem  vehet részt.   דְּבָרִים

ema | parasat hasavua | 2011. augusztus 5.

Mózes utolsó könyvéhez érkeztünk – dvárim –   דְּבָרִים   –  dolgok(szavak-beszédek)

(Mózes 5. könyve 1. fejezet 1. bekezdés – 3.fejezet 22.bekezdés végéig)

Összegzésnek is mondják ezt a könyvet, amely egyfajta  visszapillantás mindarra ami történt. Útravalónak is mondhatjuk, hiszen  Mózes, aki mindeddig a nép vezére volt, a nagy honfoglalásban már nem  vehet részt.

A nagy államfők, hadvezérek pontosan tudták, hogy a sorsdöntő tettek az életben az abban résztvevők motivációjátől függ a legnagyobb részt, ezért különleges jelentősége van annak, hogy “mit visznek a fejükben” az akcióban résztvevők.

„A szónoki hatalom,” írta Churchill, „nem adomány, nem szerzett tudás, hanem kifejlesztett készség.” Az  ő sokat és többnyire hiányosan emlegetett mondata fantasztikus  tömörséggel foglalja össze azt is, amit egy “motivációs” beszédnek  tartalmaznia kell: „Nem ígérhetek mást csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket.” – az erőfeszítést sokszor  kifelejtik, pedig ez adja a mondat legfontosabb elemét,  mert minden  beszédnek, nemcsak a nehézségekről kell szólnia, amelynek lekűzdésére  össze kell fogniuk a megszólított embereknek, hanem egyfajta reményt a  lehetséges győzelemre, illetve annak módjára, ahogy a nehézségeket le  lehet győzni. Különösen ma, amikor sokan és sokszor azt az érzetet  keltik, hogy a dolgok valahol másutt történnek, és számunkra nem marad  más, csak elviselni a következményeket.

Mózes ötödik könyve motivációs szónoklat izrael népének, felkészítés a honfoglalásra.

A dolgok nem indultak rosszul, de  a honfoglalás olyan fizikai és szellemi erőfeszítés, amelyben nincs  helye az elbizakodottságnak és a feladattól való félelemnek sem.

Figyelemre méltó egy rendkívül demokratikus indítvány: “Válaszszatok magatoknak bölcs, értelmes és a ti törzseitekben ismeretes férfiakat, és én azokat előljáróitokká teszem.” – Mózes tisztában van azzal, hogy kritikus helyzetekben olyan középvezetők kellenek, akik mögé teljes odaadással sorakoznak fel a tömegek.

Mózes  nem  kronológiai sorban foglalja össze a történteket, hanem először  rámutat a hibákra – arra a bizonyos, rosszul sikerült kémtúrára, amely  után eldöntetett, hogy az önbizalomhiányban szenvedő többségnek még  negyven évig kell bóklásznia a sivatagban, hogy bejuthasson az Igéret  földjére. A saját hibáját sem hagyja ki – az önismerethez, de különösen  egy vezető személyiség képéhez hozzá tartozik a tévedések belátása.

Kutatók  szerint a Tóra utolsó könyve a babilóni fogság idején állt össze.  Akkor, amikor újra nagy szükség volt az útmutatásra. A fizikai  függetlenség elvesztésán túl  a szellemi irány hiánya mindennél inkább a  felmorzsolódás veszélyével járt.

Elterjedt vélekedés, hogy az emlékezés közösségformáló erő. A “közös tudat” a múlt koncenzusos értékelésén alapszik. A  zsidó nép fennmaradásának globális tanulsága lehet éppen az, hogy  időről-időre képesek voltak kialakítani ezt a bizonyos, közös  múlt-képet.  Ahhoz, hogy a múltból tanulságokat vonjunk le, ahhoz, hogy  erőt merítsünk a jövőre nézve, a múltat fel kell tudni dolgozni. Szembe kell nézni a hibákkal, olykor bűnökkel, ahhoz,  hogy tudjuk,  merre az arra. A zsidók  ennek a készségüknek köszönhetik újrakezdéseik  sikerességét. Mózes ötödik könyve irányadó a későbbiekre nézve is.

Amikor Titusz még a nevét is eltöröltette Júdeának,  és az ősi ellenségről nevezte a Római Birodalom gyarmatát  Palesztinának, megkezdődött a szétszórattatás (Galut), de zsidóság  eszmevilága egy maradt. A vallásosok azt mondják, hogy ez a hit ereje,  szerintem ez a közös emlékezet. Az idők során a vallásnak számos  interpretációja alakult ki, amelyek egymással is vitáznak, de a  múltértelmezés közös nevezőre hozza az ortodoxokat és a szabadon  gondolkodó zsidókat is.  Sok munka van ebben a múltfeldolgozásban.   Amennyire igaz ez a Tórára, hogy az öt könyből egy csak ezzel  foglalkozik, igaz ez a későbbi korokra is.

A nagy veszteséget, a második Szentély pusztulásának okait és tanulságait már Josephus Flavius kezdte elemezni, és évszázadokon át, napjainkig tart…  Máig foglalkoztatja a zsidókat a Spanyol Birodalomból való kiüzetésük története. Igy, aki sokallja a Holokauszttal való foglalkozást, az nem  ért semmit a zsidó lélekből. Ez nem egyfajta önmarcangoló obszesszió,  hanem annak a mózesi szemléletnek korunkra való leképezése, miszerint a  jövő építőkövei a múlt feldolgozásával nyerhetők.

A  honfoglalás értelme ebben a mózesi felfogásban nem egyszerűen  letelepedni “Kánaánban”, ahol jól lehet majd élni. A honfoglalásnak  eszmei szerepe van – ma úgy mondanánk, hogy létrehozni egy mintaállamot,  végrehajtani az ókor egyik jelentős életformabeli és szellemi  reformját.

Forrás: amichay.hu »