Moszkvában ígéretet kapott

 Nabíl Saat volt palesztin külügyminiszter Moszkvában.

 


A Fatahnak és a Hamásznak vannak kompromisszumos jelöltjei a palesztin kormányfő tisztségére, de a palesztin nemzeti adminisztráció továbbra is ragaszkodik Szalám Fajjád személyéhez, akit azonban nem fogad el a Gázai övezet vezetése – mondta Nabíl Saat volt palesztin külügyminiszter szerdán Moszkvában.

 Saat, aki egyben a Fatah központi bizottságának nemzetközi kérdésekkel foglalkozó tagja, hozzátette: van négy jelölt, de a Fatah előbb megpróbálja meggyőzni a Hamászt, hogy fogadja el Fajjád jelölését.
 Fajjád jelenleg a Ciszjordániát ellenőrző Palesztin Nemzeti
Autonómia kormányfője, de a Hamász Izrael és az Egyesült Államok
kollaboránsának tekinti és nem fogadja el jelölését.
 Saat, aki kedden Moszkvában küldöttség élén tárgyalt mások mellett Szergej Lavrov külügyminiszterrel, elmondta, hogy egyebek közt ebben kérte Moszkva segítségét.
 Beszámolt arról is: Moszkvában ígéretet kapott, hogy Oroszország
mindent megtesz, hogy a közel-keleti közvetítő kvartett támogassa az
ENSZ-be való palesztin felvételi kérelmet, és hogy a kvartett nyilatkozatot fogadjon el, amely lehetővé teszi a visszatérést az Izraellel való tárgyalásokhoz.
 Reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok az ottani erős
Izrael-párti lobby ellenére nem akadályozza meg egy ilyen
nyilatkozat elfogadását. „Ha lesz ilyen nyilatkozat, és Izrael
elfogadja, visszatérünk a tárgyalóasztalhoz” – mondta.
 Nabíl Saat kijelentette, hogy Palesztina támogatja a Párizsban tartandó közel-keleti konferenciára vonatkozó francia kezdeményezést. Hangsúlyozta azonban, hogy ezt nem tekintik a tervezett moszkvai konferencia alternatívájának. „Minden olyan kezdeményezést, minden olyan konferenciát támogatunk, amely segíthet Palesztinának” – mondta.