Vita az iskolák átadásáról a Parlamentben: mennyit vettek át az egyházak?

Az azonnali kérdések sorát nyitó Hiller István (MSZP) arról beszélt, hogy az elmúlt évben tett kormányzati intézkedések „egyenesen ösztönzik”

 


Vita az iskolák átadásáról a Parlamentben: mennyit vettek át az egyházak?

 

Az azonnali kérdések sorát nyitó Hiller István (MSZP) arról beszélt, hogy az elmúlt évben tett kormányzati intézkedések „egyenesen ösztönzik” az intézményfenntartó önkormányzatokat, hogy iskoláikat átadják az egyházaknak.

A Parlamentben vitatkozott az MSZP-s Hiller István és a KDNP-s Hoffmann Rózsa az egyházi iskolákról.

Az azonnali kérdések sorát nyitó Hiller István (MSZP) arról beszélt, hogy az elmúlt évben tett kormányzati intézkedések „egyenesen ösztönzik” az intézményfenntartó önkormányzatokat, hogy iskoláikat átadják az egyházaknak. A politikus az oktatási államtitkárság közlése illetve a sajtóban megjelent hírek alapján elmondta, hogy az elmúlt hónapokban 88 iskola került az egyházakhoz. Felhívta a figyelmet, hogy ezek között olyanok is vannak, amelyek a település egyetlen oktatási intézményei, így a szülők nem dönthetnek szabadon arról, hogy egyházi vagy állami iskolába járassák-e a gyerekeiket.

Hoffman Rózsa államtitkár válaszként kijelentette, éppen a szocialista kormányzatok róttak olyan terheket az önkormányzatokra, amelyek miatt azok képtelenek voltak fenntartani az intézményeket, a jelenlegi kabinet pedig megörökölte ezt a helyzetet. Hangsúlyozta, ettől függetlenül nem ösztönözték az iskolaátadásokat.

Az államtitkár megjegyezte azt is, hogy ő 82 átadott iskoláról tud, amelyekkel együtt is körülbelül 450 egyházi intézmény lesz Magyarországon. Ez körülbelül nyolc százaléka az összes iskolának