Orbán: A győztesnek dolga és kötelessége van

A Fidesz újra megválasztott elnöke úgy fogalmazott: „tíz év nagy idő, és ezalatt nemcsak idősebbek, hanem bölcsebbek is lettünk”.


Tíz éve tartottunk utoljára kormányzó pártként kongresszust – kezdte beszédét Orbán Viktor. A Fidesz újra megválasztott elnöke úgy fogalmazott: „tíz év nagy idő, és ezalatt nemcsak idősebbek, hanem bölcsebbek is lettünk”. Mint mondta, az ellenfelek csak önigazolásnak és önmegnyugtatásnak tartották a mondást: amit túlélünk, erősebbé tesz bennünket. Minden küzdelmünkből erőt tudtunk meríteni, végső soron mindegyik erősebbé tett bennünket – mutatott rá a kormányfő, példaként a 2002-es és 2006-os országgyűlési választásokat említve. Emlékeztetett arra, hogy a Fideszt létrejötte óta sokan próbálták lebeszélni arról, hogy ne azt képviseljük, amit. „Hagyjuk a pokolba az igazságot, legyünk pragmatikusak, és álljunk be a sorba” – sorolta. Hozzátette: nem hagyták magukat, minden harcukat megharcolták.

 

 

Mi voltunk, akik kimondtuk, hogy a szovjet katonák menjenek haza. Kiálltunk a szabadságért, a demokráciáért – mutatott rá a pártelnök. Emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány hozta létre a Széchenyi-tervet, kiharcolták a családok számára az otthonteremtés lehetőségét, eltörölték a tandíjat, és megoldották, hogy negyven év munkaviszony után a nők elmehettek nyugdíjba. Harcoltunk a megszorítások ellen, felvettük a kesztyűt a hazugságok ellen, és kimondtuk az igazságot akkor is, ha ezzel választást lehetett veszíteni – sorolta a kormányfő. Orbán Viktor kiemelte: sokat tanultak az elmúlt tíz év alatt. Mint mondta, megtanulták, hogy a győztesnek nem igaza van, hanem dolga és kötelessége.

„Ki kell állni Magyarországért”

Mint mondta, megtanulták, hogy a politika világában nem lehet tévedések nélkül dolgozni, hogy nem azt kell nézni, ami elválasztja, hanem ami összeköti az embereket. Megtanultuk, hogy nem ideológiák mellett kell kiállni, hanem az emberek mellett. Megtanultuk, hogy ki kell állni Magyarországért a hazai és a nemzetközi baloldallal szemben is – hangsúlyozta Orbán Viktor. Úgy folytatta: kiálltak Magyarországért, amikor méltatlan politikai támadások érték hazánkat. Világossá tettük: nem tűrünk beleszólást, nem tűrünk kioktatást senkitől –jegyezte meg ezzel összefüggésben. Mint mondta, akkor is kiálltak az országban élő emberekért, amikor bankadót és válságadót vezettek be a korábban megszokott, és a külföld által követelt megszorítások helyett.

Kiálltunk akkor is, amikor csendben és békében elköszöntünk az IMF-től – fűzte hozzá. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy ezután is kiállnak az országért, és elmondják a rendvédelmi dolgozóknak, senki, így ők sem követelhetnek maguknak indokolatlan előnyöket az adófizetők vagy éppen a nyugdíjasok pénzéből. Kiálltunk az arányos munka- és családbarát adórendszer mellett, azért, hogy Magyarországon is legyen következménye a szavaknak és a tetteknek – sorolta, hozzátéve: ezért ragaszkodnak az elszámoltatáshoz.

Orbán Viktor kiemelte, a Fidesz ideológiai, elméleti és értelmiségi párt helyett az emberek melletti kiállás pártja lett. A mi politikai krédónk tiszta és világos: mi mindig, minden helyzetben kiállunk Magyarországért és a magyarokért bárkivel szemben – húzta alá a kormányfő.

 

Teljes megújulásra van szükség!

2011-ben jól látszik, az emberiség történetében teljesen új és ismeretlen fejezet kezdődik – hívta fel a figyelmet a Fidesz elnöke. Orbán Viktor felidézte: tíz éve még mindenki hitt abban az utópiában, hogy a piac mindent elrendez, ha az állam nem szól bele, ma már azonban épeszű ember nem vitatja, hogy az állam szerepe nélkül ez nem megy. Mint folytatta, tíz éve a nyugat még féktelenül költekezett hitelekből, és elhitte, munka nélkül is lehet gyarapodni.

Maradinak és sovinisztának bélyegezték azt, aki a család és a nemzet fontosságára hívta fel a figyelmet, ma már az egész világ elismeri, hogy a család fontossága megkérdőjelezhetetlen. Egyre kevesebben dolgoztunk, mégis egyre többet költöttünk, és leszoktunk róla, hogy kiálljunk értékeinkért – jegyezte meg Orbán, rámutatva: nincs okunk meglepődni azon, hogy új világrend van alakulóban. Hozzátette azt is, hogy nemcsak új versenyek kezdődtek, de a startvonalaknál új versenyzők is feltűntek. Véleménye szerint új utakat kell törni a jövő felé. A részletekről szólva kifejtette, két lehetséges út létezik, a teljes megújulásé vagy a görög úté.

A teljes út a döntések útja, nem az elméleti vitáké. „A munkát el kell végezni, magabiztosan, mozdulatról mozdulatra, szívós nyugalommal” – fogalmazott a Fidesz elnöke, aki szerint a magyar uniós elnökség sikere is ebben volt. A támadásokat visszavertük, az Európai Parlament izgága kötekedőinek kiosztottunk egy pofont – mondta.

Mint folytatta, Magyarország, szembetalálva magát a problémák sokaságával és méretével, nem hátrált meg, hanem tette a dolgát. Hozzáfűzte: az elnökséget a ”merjünk magunk lenni”, és a ”ne hagyjuk, hogy mások mondják meg, mit tegyünk” elve alapján vezették. Orbán Viktor kitért arra is, hogy a magyar uniós elnökség ideje alatt nemcsak Magyarországért álltak ki, de Európáért, a közös célokért és az európai polgárokért is. Ha ezen az úton haladunk tovább, akkor ismét megerősödhet Európa – mutatott rá a Fidesz elnöke, rámutatva: az adósság és a munkanélküliség elleni csatát meg kell vívni hozzá.

 

10 év elteltével ott tartunk, hogy a válság újraírja a szabályokat – folytatta a kormányfő. Mint mondta, a szelet visszafújni nem lehet, azt inkább be kell fogni a vitorlánkba.

Nem pusztán a kormányt váltottuk le 2010-ben, hanem a régi világot is, de ehhez a kétharmados forradalomra volt szükség -jegyezte meg. Szólt arról is, hogy mindez nehézségekkel is járt. A végén épségben túléltük, és a válságkezelés legnehezebb pillanataiban sem hagytunk senkit az út szélén – fogalmazott Orbán Viktor. Felismertük, hogy a gyakorlatias együttműködéseké a jövő. Mint mondta, ma Európában erősebb a pozíciónk, mint volt. Minden szövetségnek valós alapokon kell állnia, és az új világban a saját érdekeinkért kötünk szövetséget – tette hozzá.

 

 

A jövő útján végig fogunk menni

Magyarországot borzasztó erőfeszítések árán a jövő útjára kormányoztuk – jelentette ki Orbán Viktor. Innen üzenjük: senkinek sem fogjuk hagyni, hogy a jövő útjáról letérítsen minket, nem fogjuk hagyni, hogy Magyarország visszasodródjon a görög útra – szögezte le. A kormányfő aláhúzta: készen állnak arra, hogy megvívják a Fidesz történetének legnagyobb küzdelmét. Hogy megvívjunk a múlt hibáival,és azokkal, akik most is védelmezik ezeket – tette hozzá. A miniszterelnök szerint vannak, akik vissza akarják fordítani Magyarországot, vannak, akik jól jártak, miközben Magyarország szenvedett, jól jártak, miközben milliók veszítették el munkájuk gyümölcsét, és „degeszre keresték magukat azon, hogy az országot a feje búbjáig eladósították”. Vannak, akik a jövő útjáról a görög útra akarják terelni hazánkat, mely kényszerprivatizációhoz, az ország vagyonának eladásához, radikális bércsökkentéshez, százezrek elbocsátásához, adóemeléshez, elszegényedéshez vezet – sorolta, leszögezve: a jövő útján végig fogunk menni, akár tetszik ez a múlt embereinek itthon vagy külföldön, akár nem.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy háborúban állunk az adóssággal, és nem hagyjuk, hogy legyőzzön bennünket. Felhívta a figyelmet arra, hogy amíg adósok vagyunk, valójában másoknak dolgozunk, mások keresnek és mások járnak jól a mi munkánkkal. Meg fogunk szüntetni mindent, ami Magyarország eladósodásához vezet, visszahívunk a munka világába mindenkit, aki munkaképes, és segély helyett munkát fogunk adni, egyre több munkahelyet teremtünk, és újra érdemes lesz dolgozni és vállalkozni; minden fontos ügyben kikérjük az emberek véleményét, és figyelembe vesszük a döntéseknél – sorolta Orbán Viktor. Felszámoljuk a kiváltságokat, indokolatlan előnyöket, kedvezményeket, és megteremtjük az érdem szerinti boldogulás feltételeit – fűzte hozzá.

Sikerülni fog!

Orbán Viktor köszöntötte a Fidesz szövetségeseit, akik az elmúlt tíz évben is kitartottak: a határon túliakat, a kereszténydemokratákat, a nemzeti fórumosakat, a kisgazdákat, a gazdaköröket, a munkástagozatokat, a kulturális tagozatot, a nyugdíjasokat, a romákat. A romák kapcsán a kormányfő leszögezte, „együtt megcsinálnjuk: a cigány gyerekek iskolába fognak járni, a felnőttek dolgozni fognak, és be fogják tartani a törvényeket”.

Orbán Viktor a küldöttektől azt kérte, hogy ne hagyják magukat. Ne feledjétek, hogy mi vagyunk azok, akik igazán hisszük, hogy az igazság szabaddá tesz. Ebből soha ne engedjetek! – fűzte hozzá. A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy hosszú évek hibáit kell kijavítani. Napról napra, kapaszkodunk fölfelé, sokszor fogcsikorgatva – jegyezte meg. A miniszterelnök szerint az eredményekből ma még csak különálló mozaikkockákat lehet látni, és sokat számára úgy tűnhet, nincs is köztük összefüggés. Ha nem hátrálunk meg, ha végigcsináljuk, akkor egyszercsak elkezd összeállni a kép, és a végén ki fog kerekedni belőle egy olyan erős és büszke ország, ahol minden ember megtalálja az otthonát és boldogulását, ahol képesek jó életet teremteni maguknak a magyarok – fogalmazott. Soha nem mondtam, hogy könnyű lesz, és azt sem, hogy néhány nap alatt célba érünk. De azt igenis mondom, hogy sikerülni fog! És én tartani fogom a szavamat – szögezte le Orbán Viktor.