Moszkva: Fel kell lépni a történelemhamisítás ellen!

A történelmet manapság gyakran politikai célszerűség alapján értelmezik; határozottan fel kell lépni a történelemhamisítás,


Moszkva: Fel kell lépni a történelemhamisítás ellen! 

 

 

A történelmet manapság gyakran politikai célszerűség alapján értelmezik; határozottan fel kell lépni a történelemhamisítás, például az ellen, hogy csökkentik a Szovjetunió szerepét a náci Németország elleni második világháborús győzelemben – jelentette ki Alekszandr Tolkacs budapesti orosz nagykövet egy pénteki nemzetközi tudományos konferencián – írja az oroszhirek.hu

 

 

„Nemcsak mi nyertük meg a háborút, mi vállaltuk a legsúlyosabb áldozatokat is” – mondta a tanácskozáson, amelyet az ELTE BTK kelet-európai történeti tanszéke és ruszisztikai központja szervezett abból az alkalomból, hogy hetven éve, 1941-ben támadta meg a náci Németország a Szovjetuniót.

 

Tolkacs azt mondta, hogy a nagy honvédő háború meghatározta a világháború kimenetelét, volt olyan időszak, amikor a keleti front a német erők háromnegyedét lefoglalta. „Nem szeretnénk, ha országunk szerepét kisebbítenék” – jelentette ki. A nagykövet azt mondta, „kötelesek vagyunk emlékezni történelmünk legkegyetlenebb, legvéresebb háborújára”. A magyar részvétellel kapcsolatban megjegyezte, Budapesten sajnos szívesen beszélnek arról, hogy egészen másképp alakult volna a magyar történelem, ha a szovjetek nem győztek volna. Megállapítása szerint Magyarországon túlságosan erősek voltak a Trianon miatti fájdalmak, és ez kényszerítette háborúba az országot.

 

Kijelentette, a Szovjetunió sikerét a gonosz feletti győzelemként kell értelmezni, a náci Németország az emberiség elleni legsúlyosabb vétket követte el. Szvák Gyula történész, az ELTE ruszisztikai központjának vezetője arról beszélt: magyar történészek aggódva figyelik azt a lassan fő irányvonallá váló átértékelési hullámot, amely új fényben láttatja a világháborút és a Horthy-korszakot. „Az nem eldöntendő kérdés, hogy ki kit támadott meg, erről nem fogunk vitát folytatni” – jelentette ki, hangsúlyozva, el kell utasítani a rasszista, kirekesztő megközelítéseket. A vitás kérdésekben nem tekintélyelvű, hanem szakmai alapon kell állást foglalni, valóságos vitát kell folytatni – tette hozzá.

 

Valerij Muszatov történész – az orosz külügyminisztérium diplomáciai akadémiájának professzora, volt budapesti orosz nagykövet – arról tartott előadást, hogy egyre több olyan hamisítási kísérlettel találkozni, amely csökkenteni igyekszik a Szovjetunió szerepét a náci Németország feletti győzelemben, sőt egyenlőségjelet tesz a két akkori ország és vezetői közé. Azt is elmondta, hogy hazájában is élénk vita folyik a szovjet korszak értékeléséről, sok történész egyszerűen kizárná az orosz történelemből azokat az éveket.

 

A történész arról is szólt, hogy egyre inkább terjed az a nézet, amely a szovjet felszabadítást megszállásként értékeli. Muszatov a Moszkva tér átnevezésével kapcsolatban sajnálatát fejezte ki, és úgy fogalmazott, az az érzése, Budapesten még mindig nem mondtak le arról, hogy eltávolítsák a Szabadság térről a szovjet katonai emlékművet.

 

www.oroszhirek.hu