Kitartunk a bennünket átható zsidó erkölcsi kódex mellett

Izrael Állam elnökének üdvözlete a diaszpóra zsidó hitközösségeinek Izrael 63. Függetlenségi napja alkalmából.


A 63 éve fennálló államiság ünnepén visszatekinthetünk a nemzet – Izrael Állam – születésének történelmi csodájára és méltán emlékezhetünk meg egyik legnagyobb vezetőnkről, David Ben-Gurionról, amiért 1948 májusának azon az emlékezetes napján kikiáltotta egy Zsidó állam – a haza – függetlenségét. Rögtön e nap után megtámadtak bennünket – erőfölénnyel mind az emberek, mind a fegyverek számát illetően.
A Függetlenségi Háború után maradt romok nyomában állt föl a világ legjobb és legerkölcsösebb hadserege. A sivatagból megszületett egy mindenki által csodált minta-mezőgazdaság. Izrael a csúcstechnológia, a tudomány, a technika és az orvostudomány terén elért fejlődésének köszönhetően ezen iparágakban mára már a világ vezető országai közé tartozik.
Izrael Állam kikiáltásának napján kihirdették, hogy Izrael prófétáinak jövendölése szerint ez az újonnan alakult nemzet a szabadságon, igazságon és békén fog alapulni. Mi kitartunk a bennünket átható zsidó erkölcsi kódex mellett.
A mai napig tartanunk kell magunkat a különösképpen Iránból eredő gonosz erőkkel szemben. Erre a kihívásra, amelynek hátterében az egész világra veszélyt jelentő rendszer áll, a nemzetközi közösség határozott mozgósításával kell felelni. Támogatóinkkal együtt – éljenek bár a világ bármely pontján – eltökélten harcolunk az antiszemitizmus és a delegitimizáció ellen.
Izrael Állama fájdalmas árat fizetve is kész hozzájárulni a szomszédaival való béke megteremtésében. Örömünkre szolgál, hogy a régiónkat érintő változások szele mindenki számára a béke, a biztonság és a haladás új lehetőségeit fogja magával hozni.
Mindannyian reméljük, hogy Gilad Shalit a lehető leghamarabb visszatérhet a családjához. Rendkívül fontosak számunkra azok az összetartást éltető hidak, amelyek összeköttetést teremtenek a Zsidó állam és a világ bármely pontján élő zsidó közösségek között. Sikerünkben Önök is teljes értékű partnerek.
A múltat tekintve sok mindenre büszkék lehetünk. A jövőre nézve pedig még mindig sok cél áll előttünk. Együtt bármit, és mindent el tudunk érni. Együtt győzedelmeskedhetünk. És azt kívánom, hogy a jövőben még sok függetlenségi napot ünnepeljünk együtt.