Könyvfesztivál – Cseh és szlovák írók a díszvendégek pódiumán

Jan Novakkal, az Egyesült Államokban élő cseh íróval és Pavel Rankov szlovák íróval, valamint műveik magyar fordítóival Mészáros Sándor kritikus, a Kalligram Kiadó szerkesztője beszélgetett szombat délután a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.


Pavel Rankov a szlovák írói középnemzedék egyik legkitűnőbb  képviselője, a Kalligram Kiadónál megjelent Szeptember elsején (vagy máskor) című kötetéről, valamint az írói debütálásának tekinthető Az idő távlatából című kötetéről beszélt, de kitért a két ország közti irodalmi kapcsolatokra is. Mint fogalmazott: Szlovákiában komoly figyelem övezi a magyar irodalmat, amely szerinte „most az aranykorát éli”. Pavel Rankov kiemelte: az egymásra való odafigyelés nagyon fontos a két ország kapcsolata szempontjából, hiszen ezáltal elkerülhetőek a félreértések, vagy ahogy ő fogalmazott a
„dezinformáció”.
Mészáros Sándor az MTI-nek elmondta Pavel Rankov az egyik legsikeresebb szlovák szerző, aki legnagyobb nemzetközi sikerét a Szeptember elsején (vagy máskor) című történelmi regényével aratta, mely 2009-ben az Európai Irodalmi Díjat érdemelte ki. A kritikus úgy fogalmazott, hogy a kötet három barátról szól, akik egy lány szerelméért vetélkednek, ám közben felsejlik az egész huszadik század, II. világháború, zsidóüldözés, szovjet megszállás, kitelepítés-lakosságcsere, 1968-as forradalom.
A beszélgetés másik vendége, Jan Novak felidézte, miként sikerült szóra bírnia Fordulatok című könyvéhez a világhírű cseh filmrendezőt, Milos Formant, majd arról is beszélt, miért angol nyelven írta meg a magyarul a Kalligram Kiadónál megjelent, Eddig megvolnánk című kötetét. Mint fogalmazott, megrettent a feladattól, hogy kétszer kell megírnia a kötetet.
A beszélgetésen szóba került, hogy a dokumentumregény és a kalandregény ötvöződik Jan Novák könyvében, amely a Mašín fivérek már-már legendába illő életútját eleveníti fel. „Amikor írok gyerekké kell válnom” – fogalmazott a szerző, hozzátéve, hogy a közérthető nyelven megírt kötet a múlt századi cseh történelem lenyomata is egyben.
MTI/BreuerPress