Újabb zsidótemetőt újítottak fel, s folytatják a sorozatot

Sámel József, MTI


Sámel József, MTI


A Zala Megyei Önkormányzat, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség és Türje önkormányzata közösen újíttatta fel a település zsidó temetőjét.


A csütörtök délelőtti újraavatáson Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség vezetője hangsúlyozta: Pacsa, Nagykapornak, Kisvásárhely, Páka és Zalalövő után került sor a türjei zsidó temető felújítására. Az összefogásnak köszönhetően a rekonstrukciósorozat folytatódik, következik Dobri, s várhatóan 5-8 éven belül a megye összes – jelenlegi adatok szerint 38 – zsidó temetőjét felújítják. Hangsúlyozta, hogy Türjén az önkormányzat jóvoltából mindig gondozták a területet; kerítését és kapuját most újjáépítették, emlékművét és sírjait pedig felújították.
Türjén megújult az emlékmű, az összes síremlék, s kerítést építettek. Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke beszédében úgy fogalmazott: mindenkinek elemi kötelessége, hogy a múlt méltánytalanságaira is emlékezve fejet hajtson.

 

zala_temeto.jpg

Zala megye valóban szeretne példát mutatni abban, hogy az együttműködés keretében talán elsőként az országban minden zsidótemetőt helyreállítanak – fűzte hozzá.
Mlinárik László polgármester a türjei zsidó családok történetét idézte fel, mondván: 1890-ben 74, 1941-ben 56 zsidó lakott a településen, ahol főként kereskedelemmel foglalkoztak. A második világháborúban negyvenet hurcoltak el, közülük mindössze négyen tértek haza.
A leszármazottak nevében Vértes Attila szólt, példaértékűnek nevezve az összefogást. Hasonlóképpen fogalmazott az avatás utáni fogadáson Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója. (Zalai Hírlap)