Európai élelmiszer-fogyasztási felmérés előkészítése

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) nyerte el

 

 

 

 


 

 

Európai élelmiszer-fogyasztási felmérés előkészítése a

MÉBiH koordinálásában

 

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) nyerte el az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) által meghirdetett pályázatot, melynek célja az Európai Unió egész területére kiterjedő élelmiszerfogyasztási felmérés (EU MENU) előkészítése, módszertanának kidolgozása.

 

A projekt célja, hogy pontosan kidolgozza a felmérés módszertanát, azon belül a nemzeti sajátosságok érvényesíthetőségét, és a módszer alkalmazhatóságát kis létszámú (országonként 200 fő) mintán tesztelje. Az élelmiszerfogyasztási adatok az élelmiszer-biztonsági kockázatbecslésben nélkülözhetetlenek, mivel az esetleges élelmiszerártalom kockázata összefügg az élelmiszerek elfogyasztásra kerülő mennyiségével.

 

A hét ország (Bulgária, Finnország, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Portugália) konzorciumi együttműködésében megvalósuló projekt előkészítő ülésére 2011. január 25-27-e között került sor Budapesten, a MÉBiH szervezésében. A megbeszélésen az EFSA és a lyoni székhelyű Nemzetközi Rákkutató Intézet (IARC) képviselői is részt vettek.

BreuerPress-media info