A gazdasági növekedés kulcsa a hazai kis- és középvállalkozások támogatása

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter megnyitó beszédet mondott „A kis- és középvállalkozások szerepe a Strukturális Alapok támogatási rendszerében” című nemzetközi konferencián 2010. október 28-án, Budapesten.


A kormány fő célja a vállalt hiánycél teljesítése, valamint a magyar gazdaság dinamizálása és tartósan fenntartható növekedési pályára állítása, amiben kitüntetett szerep hárul a hazai kkv-szektorra. – erősítette meg a tárcavezető.
A MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ és az Európai Unió Bizottsága által szervezett kétnapos konferencián Fellegi Tamás kijelentette, hogy az Orbán-kabinet minden lehetséges eszközt felhasznál a gazdaságélénkítés, a befektetés-ösztönzés, valamint a stabil, kiszámítható és átlátható szabályzási, gazdasági és üzleti környezet megteremtése érdekében. Fellegi Tamás kiemelte a munkahelyteremtés fontosságát, valamint a hazai kis- és közép-vállalkozások meghatározó szerepét a gazdasági teljesítmény és a foglalkoztatottság növekedésében. A miniszter rámutatott arra, hogy a vállalkozások 99,9%-át kitevő kis- és középvállalkozások a vállalkozói szektorban alkalmazott munkavállalók mintegy 69,4%-át foglalkoztatják.
A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány tovább folytatja az uniós pályázati és a közbeszerzési rendszer megkezdett radikális egyszerűsítését, annak érdekében, hogy mind az eljárások, mind a források felhasználása a korábbinál lényegesen gyorsabb, egyszerűbb és hatékonyabb legyen.
Fellegi Tamás a pályázati rendszer egyszerűsítéséről szólva beszámolt a II. Akcióterv keretében bejelentett további lépésekről. Megemlítette, hogy 20%-kal csökken a végrehajtásban közreműködő szervezetek száma, 10 alá csökken a kötelezően beadandó pályázati mellékletek száma, és 30%-kal rövidebbek lesznek a pályázati adatlapok. A pályázóknak nem kell iratokat kérniük más állami intézményektől a pályáztatás során. 2011 végére lehetővé válik az elektronikus pályázati adatlapok használata. A miniszter külön kiemelte, hogy 15 nappal, 60-ról 45-re csökken a számla alapú kifizetések átfutási ideje.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a maga eszközeivel maximális segítséget nyújt a hazai vállalkozások helyzetbe hozásához. – tette hozzá a miniszter.

Forrásd: NFM

BreuerPress info