Polgár László búcsúztatása


Polgár Lászlót Budapesten, szűk családi körben helyezik végső nyugalomra. A művész tisztelői október 4-én hétfőn 13 és 15 óra között róhatják le kegyeletüket az Operaház aulájában kialakított emlékhelyen.

polg__rl__szl___zsinag__ga.jpgA nemzetközi hírű basszistát életének hatvannegyedik évében, váratlanul érte a halál Zürichben. Polgár László 1947. január 1-jén született Somogyszentpálon. A Budapesti Zeneművészeti Főiskola elvégzése után 1973-tól a Magyar Állami Operaház magánénekese volt. 1991-ben fogadta el a Zürichi Operaház felkérését, és a társulat tagja lett.
A világhírű művész a világ legismertebb operaházaiban szerzett elismerést különlegesen mély basszusával. A Grammy-díjas operaénekes 1991 óta volt a Zürichi Opera tagja, és egy ideje megbecsült tanára a ház tekintélyes stúdiójának.
A Magyar Állami Operaház Polgár László emlékére című estjével tiszteleg az elhunyt művész előtt. Az emlékhangverseny október 4-én 19 órakor kezdődik az Operában. Közreműködik az Operaház zenekara és énekkara, vezényel Kovács János, Győriványi Ráth György és Hamar Zsolt.
Azt mondhatom csak el, amit ezerszer elmondtam már: amikor Polgár László Tokody Ilonával énekelt A végzet hatalmában, tudtam, hogy egészen kivételes pillanatot élek át, ilyen szép emberi hangokat soha nem hallottam. Csak eddig legalább azt nem kellett hozzátenni, hogy nem is fogok.
Lehet, hogy már ehhez sincs közünk, nem a mi dolgunk, hogy Polgár László mennyit küszködött a tehetségével, az életével. Az utolsó fellépésein látszott, hogy rengeteget, hogy már alig bírja, megtört, elfáradt, kimerült. Ő, aki a hangokért, a zene megszólalásáért dolgozott, nem élhette azt át, amit a közönsége, neki a zene nem lehetett sem menedék, sem üzenet, sem remény. Nekünk meg az maradhatott, és az ő hangján különösen az maradhatott, mert ez a hang egyszerre volt ismerősen emberi és a szépségében emberfeletti, folyton ott mozgott a természetesség és az elképzelhetetlen között. Talán túlbeszélem. Amit mondani akarok, az végül is csak egy szó. Az, hogy: köszönöm.” 
(Fáy Miklós / Népszabadság)

Az emlékestre 1500 forintos áron az Operaház jegypénztárában, az Opera honlapján, illetve a 311-9017-es telefonszámon válthatók jegyek.

 

Az emlékestre 1500 forintos áron az Operaház jegypénztárában, az Opera honlapján, illetve a 311-9017-es telefonszámon válthatók jegyek.