Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke Pápán


A magyar történelem azt bizonyítja, hogy számos esetben tragikus következményekkel járt az emberi méltósághoz való jog megsértése – mondotta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke Pápán, egy antifasiszta emléktábla avatásán. A volt főbíró arra is felhívta a figyelmet, hogy az embertelenséget, a gyilkos eszméket a közhangulattól függetlenül minden tisztességes embernek el kell utasítania. A mártírokra kegyelettel emlékezünk, mivel ők tartják ébren az utókor lelkiismeretét.

Az emléktábla avatásán azokra a mártírokra emlékeztek, akiket 1945 februárjában a nyilasok végeztek ki az egykori huszárlaktanya udvarán. Csaknem 2000 személyt zsúfoltak az épületbe, munkaszolgálatos zsidókat és olyan honvédeket, akik megtagadták a további értelmetlen harcokban való részvételt. Senki nem tudja pontosan, hogy hány embert gyilkoltak meg, mivel erről statisztikát nem vezettek. A pápaiak a mai napig emlegetik a szörnyű eseményeket.

A volt főbíró azzal zárta beszédét, hogy néhány hete az egykori zsinagógában kért bocsánatot a túlélőktől és hozzátartozóiktól azok helyett, akik ezt nem tették meg és most ugyanúgy megköveti az áldozatok emlékét.

 

BreuerPress-info