Libanoni látogatást kezdett a szíriai elnök és a szaúdi király

Bejrúti látogatást kezdett péntek délután Bassár el-Aszad szíriai elnök és Abdallah, Szaúd-Arábia királya.


A két vezető a feszültségek enyhítése érdekében utazott Libanonba, nehogy fegyveres konfliktus törjön ki a kis állam síita és szunnita közössége között, ha a Rafík Haríri néhai libanoni miniszterelnök halála ügyében nyomozó nemzetközi vizsgálóbizottság a Hezbollah szélsőséges libanoni síita mozgalmat nevezi meg ádlottként.
Aszad először látogat az országba Haríri 2005-ös halála óta. Abdallah 1957 óta az első uralkodó, aki Libanonba utazott.
A két vezető a szaúd-arábiai király magángépén érkezett a bejrúti nemzetközi repülőtérre Damaszkuszból, ahol előző nap tárgyaltak. A politikusokat Michel Szulejman libanoni államfő, Szaad Haríri miniszterelnök, Nabih Berri, a parlament elnöke és a kormány számos más tagja fogadta. A repülőtéren ott voltak a Hezbollah képviselői is.
A politikusok a baabdai elnöki palota felé vették az irányt, ahol a hivatalos fogadás és a háromoldalú tárgyalás, valamint ebéd várja őket. Az egynapos villámlátogatás szimbolikus jellegű, és azt mutatja, hogy Aszad valamint Abdallah király elkötelezett Libanon egysége és stabilitása iránt.
A két vezető azért érkezett az országba, hogy elejét vegye egy felekezetek közötti háborúnak, amely a Haríri halálával kapcsolatos nyomozás miatt törhetne ki. A néhai szunnita miniszterelnököt egy kisteherautóba rejtett pokolgép ölte meg 2005 februárjában.

A merénylet kitervelésével Damaszkuszt vádolták, és a támadást követő közfelháborodás miatt Aszadnak ki kellett vonnia a Libanon felett harminc éven keresztül gyámkodó szíriai csapatokat az országból.

A szunnita Harírit szoros kapcsolatok fűzték Szaúd-Arábiához, így a Damaszkusz és Rijád közötti viszony tovább romlott a gyilkosság után. A két arab ország vetélkedő feleket támogatott a libanoni kormányfő halála után kibontakozó hatalmi harcok során: Szíria a Hezbollah vezette koalíciót, míg Szaúd-Arábia a szunnitákat segítette.
A szíriai-szaúdi viszony 2009-től kezdve jelentősen javult: a két ország 2008-ban – a történelem során először – felvette a diplomáciai kapcsolatot egymással, most pedig vállvetve küzdenek azért, hogy Libanon ne váljon egy felekezetek közötti háború áldozatává.

 

MTI/AFP/BreuerPress