Bevezetné a sorozást a Hamász a Gázai övezetben

A Gázai övezetet irányító Hamász szélsőséges palesztin szervezet „belügyminisztere” kedden elmondta, hogy a kormány önkénteseken, majd később sorkötelezettségen alapuló hadsereg megteremtését fontolgatja.


Fati Hamad egy új rendőrségi épület átadásán vetette fel a széles alapokon létrehozandó haderő ötletét. A Hamász biztonsági ereje jelenleg 18 ezer emberből áll, akik fizetést is kapnak szolgálatukért.

Hamad szóvivője, Ehab Gusszein elmondta, hogy a belügyminisztérium egyelőre csak az önkéntes haderő elképzelését vizsgálja, és az újoncok toborzása csupán akkor kezdődhet meg, ha a kormány is jóváhagyja.

Egy biztonsági tisztségviselő szerint a sorozás túl sokba kerülne a lehetséges újoncok nagy száma miatt. A Gázai övezet másfél milliós lakosságának több mint fele 18 évnél fiatalabb. A rövidebb ideig tartó, anyagi juttatásokkal is járó önkéntesség azonban jót tenne a fiatalembereknek a térségben, ahol egyébként is nagy a munkanélküliség – a munkaerő egyharmada nem dolgozik. Egy ilyen lépés mindazonáltal tovább erősítené a Hamász befolyását az övezetben, amelyet 2007 óta irányít, valamint mélyítené a szakadékot Ciszjordániával, amelyet a nyugatbarát Mahmúd Abbász palesztin elnök vezet.

 

MTI/AP/BreuerPress