Mezővárosi Zsidó Napok

Hódmezővásárhely, Makó, Mártély A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében 2010. július 2-3-4. péntek-vasárnap

 


 

Mezővárosi Zsidó Napok

 

Hódmezővásárhely, Makó, Mártély

 

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében

2010. július 2-3-4. péntek-vasárnap

 

PROGRAM

 

A hajdan virágzó polgári kultúrára emlékeztetnek a mezővárosi zsidó napok

 

Koncertek, irodalom, emlékezés, gasztronómia

 

 

2010. július 2. péntek

 

13:00 órától

Csodarabbik nyomában

Autóbuszos kirándulás Makóra. Zarándoklat Vorhand Mózes csodarabbi sírjához, rövid előadás keretén belül a gyönyörűen felújított makói zsinagóga megtekintése. Rövid zenei program Kecskeméti Ármin emlékműve előtt, majd helytörténész vezetésével múltidéző séta Makó belvárosában.  (Részvételi díj: 900 forint)
Előzetes jelentkezés és regisztráció szükséges: [email protected], az autóbusz a hódmezővásárhelyi TourInform iroda elől indul. (6800 Hódmezővásárhely Szőnyi u. 1.)

 

17:30 órától

  • A Bethlen Gábor Református Gimnázium bemutatása, majd Simon Ferenc tanár-könyvtáros előadása a 16. századi irodalomról

„A szabadulás íze” – Irodalom és jazz

  • Szántó T. Gábor író irodalmi estje, élőzenével fűszerezve a gimnázium olvasótermében, közreműködik Vári György irodalomkritikus és Kardos Dániel gitárművész.

Helyszín: Bethlen Gábor Református Gimnázium (6800 Hódmezővásárhely, Szőnyi u. 2.)

 

18:30 órától

Az alföldi zsidóság múltja
Az alföldi zsidóság, és zsinagóga építkezés története címmel Zsinagóga Tours program, utána Istentisztelet.
Helyszín: Zsinagóga (6800 Hódmezővásárhely, Szent István tér 2.)

 

19:30 órától koncertek
Fellegini KlezmerGipsy

Az idén 20 éves Budapest Klezmer Band (a zenekar először lép fel Hódmezővásárhelyen).
Helyszín: Alföldi Galéria udvara
(6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 8.)
 
(Belépődíj: 1000 forint, jegyek a koncert napján, a helyszínen válthatók, vagy elővételben a hódmezővásárhelyi TourInform irodában, illetve a Mazsike budapesti irodájában)

 

2010. július 3. szombat

 

11:00 órától

Turi Tímea fiatal makói írónő készülő könyvéből olvas fel, kíséri Vázsonyi János szaxofonon a Vásárhely Titkos kincsei kiállításban.
Helyszín: Alföldi Galéria földszinti termei (6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 8.)

 

14:00 órától
Múltidéző barangolás a vásárhelyi promenádon
Helytörténeti séta Elek András vezetésével
A séta az alföldi Galéria elől indul (6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 8.)

 

16:00 órától:

Mit kezdjünk a múltunkkal?

A kommunista diktatúra évtizedeit bemutató közgyűjtemény, az Emlékpont megtekintése tárlatvezetéssel, majd kerekasztal-beszélgetés meghívott szakértőkkel.

  • Változatlanság a változásban” – revizionista diskurzus az Izraelita felekezeti sajtóban: Zima András történész (Budapest),

ˇ         A város, amely szembenézett múltjával – 20. századi totalitárius rendszerek”: Elek András a hódmezővásárhelyi Emlékpont közönségkapcsolati munkatársa,

ˇ        Mindenki fájdalma fontos”: Szőnyi Andrea pedagógus (Budapest)

Helyszín: Emlékpont (6800 Hódmezővásárhely, Andrássy utca 34.)

 

18:00 órától

A szecesszió gyöngyszemei
A hódmezővásárhelyi zsinagóga története, Zsinagóga Tours program.
Helyszín: Zsinagóga (6800 Hódmezővásárhely, Szent István tér 2.)

 

19:30 óra:

Sheket (klezmer és népzene világzenei stílusban), közreműködik a Kankalin néptáncegyüttes

Söndörgő (a gazdag délszláv zenei hagyományok ápolása, megőrzése) zenekarok koncertje
Helyszín: Zsinagóga
(6800 Hódmezővásárhely, Szent István tér 2.)
Belépőjegy nincs, de a koncerten támogatójegyek vásárolhatók 800,-Ft értékben, melyet a Mazsike a magyarországi árvízkárosultak megsegítésére ajánlunk fel.

 

2010. július 4. vasárnap

 

10:30 óra:
Történelem és emlékezés
A vásárhelyi Holokauszt Múzeum rövid előadással egybekötött megtekintése, utána „aki államot álmodott” címmel emlékezés az idén 150 éve született Herzl Tivadarra.
Helyszín: Magyar Tragédia 1944. kiállítóhely (6800 Hódmezővásárhely, Szent István tér 2.)

 

 

13:00 óra:
Halászléfőző show, „látványkonyha”, bor, piknik Mártélyon (Mártély község)

Élőzenével egybekötött piknik – csongrádi borkóstoló és halászléfőzés, illetve paprikás krumpli. A bográcsok mögött Fűszeres Eszter és Pári Mirella. Közreműködik a mártélyi Őszirózsa népdalkör.

 (Az ebéd részvételi díja 1000 forint, előzetes jelentkezés és regisztráció szükséges: [email protected], az autóbusz a TourInform iroda elől indul, de már nem megy vissza Hódmezővásárhelyre)

(6800 Hódmezővásárhely Szőnyi u. 1.)

 


A Mazsike által szervezett autóbusszal érkezőknek, hazafelé a szentesi zsinagóga megtekintése, Zsinagóga Tours program

 

További információ
Magyar Zsidó Kulturális Egyesület

www.mazsike.hu, [email protected]

 

Támogatóink:
Oktatási és Kulturális Minisztérium, Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, Magyarországi Cionista Szövetség

 

Partnerek:

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ (Hódmezővásárhely), Kidma Zsidó Diák Szervezet, Bethlen Gábor Református Gimnázium (Hódmezővásárhely), Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség, Mártély község Polgármesteri Hivatal

 

Médiatámogató:

Magyar Narancs, Szombat folyóirat, Bálint Ház

 

A program és a helyszínváltoztatás jogát fenntartjuk, rossz idő esetén alternatív helyszínekről gondoskodunk!

 

 

A helyszínről

Hódmezővásárhely már az őskorban lakott hely volt. A város határában csaknem hatezer éves lelet-együtteseket tártak fel, melyek legismertebb darabja a Kökénydombi Vénusz. A város és környéke korábban a Hód-tó, valamint az ahhoz kapcsolódó vízrendszer által volt övezve. A lakosság a halászatból, kereskedelemből és földművelésből élt. Korábban Hód és Vásárhely két különálló falu volt, majd a 15. században az említett két falu és Ábrány összeolvadásából jött létre ez a tipikus, alföldre jellemző nagyhatárú mezőváros.

 

A török hódoltság idején a falu és környéke szinte teljesen elnéptelenedett, csak a török kiűzése után indult meg a lassú visszatelepülés. Az 1700-as években a Károlyiak birtoka volt a város és környéke. A dualizmus idején indult a város dinamikus fejlődésnek, a századfordulón bontakozott ki az az építkezési hullám, amelynek eredményeképpen a 20. század elejére a város arculata gyökeresen megváltozott. Hódmezővásárhely megőrizte mezővárosi jellegét, nagyhatárú települést kiterjedt tanyavilág övezte. Hódmezővásárhely idegenforgalmi szempontból nagy természeti kincse az a termálvízkészlete, amely a városi strandfürdőt táplálja és oly sok vendéget csábít nyaranként a városba.

 

Hódmezővásárhely házai fölé emelkedő templomtornyok jól mutatják, hogy az alföldi város befogadta valamennyi történelmi egyház híveit. Az egykoron döntően református vallású városban – 5 kálvinista templommal büszkélkedhet – jelen van a  római katolikus, , az unitárius, az evangélikus, a görögkeleti és a zsidó vallás háza. Közülük is kiemelkedik szépségével, egyedi stílusával, a néhány évvel ezelőtt példásan felújított zsinagóga.

 

Miképpen a közösségek imaházai általában, a vásárhelyi zsinagóga is jól mutatja egy adott közösség gyarapodását, mind létszámban, mind anyagilag. A magánházaknál tartott szertartásoktól az országos összehasonlításban is jelentősnek számító zsinagóga megépítéséig eltelt, aránylag rövid időszak nemcsak a váráshelyi zsidóság megerősödésének időszakával, hanem az alföldi város egyik virágkorával is egybeesik.

 

A hódmezővásárhelyi azon kevés magyarországi zsinagóga közé tartozik, amelyek berendezésükkel együtt maradtak meg. A nem túldíszített, egyszerű, inkább a színek harmóniájával ható, kézzel faragott padokat eredeti állapotukban helyreállítva láthatjuk a zsinagógában.

 

 

BreuerPress-info